Траян–спаситель

23.04.2009
Траян–спаситель

Меморіальна дошка Праведнику Миру.

На Буковині вшанували пам’ять колишнього мера міста, тоді примара, Траяна Поповича (1892—1946), який давно вже став героїчною особистістю в Румунії та Ізраїлі. За роки свого правління в місті у період румунської окупації в 1941—42 роках він здійснив справжній подвиг, врятувавши від загибелі 20 тисяч євреїв, яких мали депортувати до Трансністрії. Траян Попович народився у селі Рушій Мєністіоарей Сучавського повіту. У 1908 році він незаконно перетнув австро–румунський кордон. Коли почалась Перша світова війна, пішов до румунської армії, де й прослужив до кінця війни. За освітою Траян Попович був адвокатом.

Під час Другої світової війни румунський диктатор Іон Антонеску запропонував йому стати мером Чернівців, але Попович відмовився, не бажаючи служити фашистському режиму. Згодом він свою думку змінив за порадою друзів. Буквально через кілька днів після призначення примаром отримав наказ створити у Чернівцях гетто для евреїв Попович не погоджувався з тим, що частина населення міста мала би бути за колючим дротом. Після довгих вагань з ним погодився і губернатор регіону. Траяна Поповича за симпатії до єврейської нації політичні опоненти називали jidovitul («перетворений на єврея»).

Уже в 1941 році новий губернатор оголосив про своє рішення, згідно з яким усі євреї Чернівців мають бути депортовані в Трансністрію. У період із 11 жовтня по 27 листопада 1941 року з Чернівецького гетто були вислані близько 30 000 євреїв. Попович домігся у Бухаресті дозволу призупинити депортацію і залишити в місті 20 тисяч євреїв. Тоді населення Чернівців становило 100 тисяч мешканців. Губернатор Колотеску видав 15 тисячам євреїв «авторизації» (дозволи) на тимчасове проживання в місті, іншим п’яти тисячам євреїв Траян Попович видав свої авторизації, які так і називали «авторизаціями Поповича».

В Ізраїлі в меморіальному комплексі Яд ва–Шем Траян Попович включений до списку Праведників Миру, людей іншої національності, які рятували євреїв від Холокосту. Ініціатором створення пам’ятної дошки Траяну Поповичу стала колишня чернівчанка Міріам Тейлор, яка зараз живе у Сполучених Штатах Америки. Тамтешня діаспора зібрала кошти, а вже чернівецька єврейська громада долучились до виготовлення дошки, яку вчора урочисто відкрили на будинку на вулиці Заньковецької, де колись мешкав Траян Попович. На урочистості приїхали гості з Румунії, Америки, були і представники влади. Міріам Тейлор висловила велику вдячність від імені тисяч урятованих Траяном Поповичем євреїв. Вона була ще маленькою дівчинкою, але добре знає, хто такий Траян Попович, бо і в її родині, і в багатьох сім’ях це ім’я давно стало святим.