Дивізія «Галичина» чи Євро–2012?

18.04.2009

Як з’ясувала «УМ», таємничі сітілайти з емблемою дивізії «Галичина» й написом «Вони захищали Україну», котрі викликали міжнародний резонанс, — ініціатива партії ВО «Свобода». Прихильники Олега Тягнибока не бачать нічого контраверсійного у розміщенні такої реклами у центрі Львова, мовляв, своя рука — владика.

«Наша головна мета, зокрема, що стосується розміщення зазначених сітілайтів, — показати справжню суть історичних подій. Показати українцям, хто ким є, — сказав у коментарі «УМ» депутат міської ради Львова від Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Андрій Хомицький. — Відносно можливої реакції, включаючи й реакцію з–за кордону, то тут слід зауважити, що ми (українці. — Авт.) маємо право чинити так, як диктує нам наша власна совість. Це наша внутрішня справа».

Щоправда, «совість» і «державницький підхід» чи міжнародний скандал — речі різні. Та й сітілайти не несуть якоїсь особливої освітньої чи доказовї бази у можливій гострій дискусії — хіба скупе нагадування про те, що дивізійники теж «воювали за Україну». Тож, певно, справа не у самих рекламних щитах, а у можливих причинах їх появи. Не виключено, що підлеглі міського голови Андрія Садового свідомо пішли назустріч «свободівцям», давши «добро» на розміщення такої неоднозначної «реклами» Львова напередодні визначення четвертого міста, яке прийматиме Євро–2012 (три «залізні» — Київ, Донецьк і Дніпропетровськ). Адже скандали не додають Львову очок у суперечці з Харковом. Наразі Євро у Львові можуть скасувати насамперед через брак коштів на побудову нового стадіону. Тому львівська влада і могла зіграти в подібну комбінацію із застосуванням «націоналістичних» карт, згодом пояснюючи: мовляв, футбольний чемпіонат у львів’ян відібрали не через недбалість владців, а через патріотизм та намагання відстояти національну гідність українців, які змушені були воювати на боці німців.

Це лише версія, але, враховуючи лист народного депутата від Партії регіонів Валерія Коновалюка з вимогою позбавити львів’ян права приймати чемпіонат, вона (версія) виглядає доволі реальною.