СЛОВО ЦЕРКВИ

15.04.2009

— Владико Євстратію, розкажіть, будь ласка, про Великодню трапезу служителів церкви.

— Протягом семи тижнів Великого посту православні готуються до Великодня. І в піст включається не лише духовна частина: молитви, сповідь, причастя, а й тілесна, яка стосується обмеження в їжі. День Воскресіння Христового, коли піст закінчується, — то початок споживання їжі не пісної, а скоромної. Він для православних християн обставлений особливим чином. Найперше — освячуються пасхальні приношення, які будуть поставлені на великодній стіл. За традицією, у першу чергу благословляються церквою дві страви: паска — здобний солодкий хліб, який символізує одночасно Царство Небесне, та солодкість спілкування з Богом і радість Великоднього свята, а також крашанки чи писанки, які теж є символом Воскресіння. (Бо з яйця, яке видимо є мертвим, народжується нове життя. Так і з Гробу, що був місцем смерті, до нас засяяв воскреслий Христос). Ці дві основні символічні страви завжди присутні на Великдень та у пасхальних приношеннях. Беруть із собою на посвячення також м’ясні вироби, ковбасу, пиріжки — усе, що можна поставити на великодній стіл. Наповнення великоднього кошика залежить від статків родини і фантазії господині. Зазвичай не прийнято освячувати міцні спиртні напої, краще принести вино, яке є більш традиційним для цього свята. І головний сенс не в тому, щоб наїстися після Великого посту скоромних страв, а в тому, що зібралася уся родина. Великдень — це нагода поспілкуватися, виявити повагу і любов один до одного. У цьому є одне із значень цього свята — єднання християн між собою.

— Чи можна дізнатися, за яким рецептом печуть паски у монастирях?

— Рецепти навряд чи дуже відрізняються від загальноприйнятих, традиційних. Для Свято–Феодосіївського монастиря, в якому я перебуваю, ми просто купуємо паски, які випікають на хлібокомбінаті.

— Прийнято, щоб паски і крашанки певний час стояли на столі. Але через кілька днів у людей виникає побоювання, чи можна споживати варені яйця, які зберігалися не в холодильнику. Що далі робити з посвяченими продуктами, коли вони виконали свою символічну місію?

— Не треба тримати страви, щоб вони ставали не придатними для споживання, у цьому немає такої потреби. Якщо ж усе–таки сталося так, що освячені у церкві продукти зіпсувалися, то їх не можна викидати чи віддавати тваринам. Їх треба закопати десь у чистому місці, бажано під деревом, щоб освячені приношення не були піддані нарузі. До неосвячених страв слід ставитися, як до звичайних продуктів.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>