Прив’ялі тюльпани

15.04.2009
Прив’ялі тюльпани

Ворота голландців атакує Роман Сальников. (Фото з сайту Міжнародної федерації хокею.)

Дві стартові перемоги нашої команди на першості світу в польському Торуні швидше поставили нові питання до гри збірної, ніж заспокоїли. Після нервового поєдинку проти британців, яких «синьо–жовті» дотиснули лише в третьому періоді, на українців очікувала «розважальна прогулянка» з голландцями.

Хоча після швидкого голу чемпіона Білорусі Олега Тимченка у підопічних Олек­сандра Сеуканда на тривалий час з результативністю виникли проблеми. При цьому нагод збільшити рахунок ще в першій 20–хвилинці у наших хлопців було предостатньо. Утім у завершальній фазі атак вони діяли якось розслаблено, через що всі кидки лише поліпшували статистику голландського кіпера Філа Грьоневельда — за матч він відбив більше півсотні «пострілів» по своїх воротах.

Відсутність запалу в діях українців можна пояснити низьким рівнем суперника, проти якого вони діяли за принципом «ми вам закинемо стільки, скільки захочемо, а ви нам — скільки зможете». І як тільки «синьо–жовті» почали рухатися в другому періоді трішки швидше, за спиною Грьоневельда шайба за шість хвилин опинялася аж тричі — двічі в нерівних складах. Капітан Сергій Климентьєв реалізував чисельну більшість, а оборонець «Сокола» Андрій Срюбко вдало завершив контратаку в меншості. До речі, проти британців наші також відзначалися, маючи на одного гравця менше.

Під завісу зустрічі збірна України, яка є найбільш віковою на турнірі, дещо «підсіла», дозволивши підопічним 39–річного Томмі Хартогса відіграти одну шайбу. Засмутила вона найбільше Ігоря Карпенка — воротареві не вдалося записати до свого активу «сухий» матч. Утім наші на той момент здійснили вже п’ять влучних атак (дублем відзначився Шафаренко), тому загального враження від перемоги ця одиничка не зіпсувала. Але «передишка» в кінцівці двобою з поляками чи італійцями може дорого нам коштувати.

Неприємно вразила практично повна відсутність глядачів на трибунах торунського льодового палацу. У місцевих жителів найбільшою популярністю користується не хокей і навіть не футбол, а спідвей, який тут називають смішним для українського вуха словом «жужель». Тому й приходять торунці на хокей переважно тоді, коли грає їхня збірна, аудиторія ж інших поєдинків ледве складає кілька сотень глядачів. Міць підтримки поляків наша збірна відчула на собі вчора ввечері, після чого отримала сьогодні день відпочинку.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу. Перший дивізіон. Група В (Торунь). 2–й тур. Україна — Голландія — 5:1 (1:0, 3:0, 1:1;

О. Тимченко, 5; Климентьєв, 31 (більш.); Шафаренко, 34, 45 (більш.); Срюбко, 36 (менш.) — Схаафсма, 48), Італія — В. Британія — 5:2, Польща — Румунія — 7:0.

Турнірне становище: Італія, Польща, Україна — 6 очок, В. Британія, Голландія, Румунія — 0.