У всьому винні румуни

09.04.2009
У всьому винні румуни

Масова протестна акція зі штурмом парламенту та резиденції президента виявилася зовсім не «кольоровою» і зовсім не революцією. За ніч влада оговталася: відвоювала у молодих повстанців державні будівлі й почала там вставляти вибиті шибки, заарештувала сотні активістів, полякала опозицію. Націонал–демократичні сили відтак відхрестилися від організації велетенського мітингу, що переріс у побоїще і банальний розбій. Школи та університети позакривали у своїх розумних стінах дужу молодь — аби не кортіло повторити вівторкову акцію громадянської непокори. Міністерство освіти видало наказ: щоб до 15.00 всі сиділи на заняттях, облік присутніх суворий, як під час надзвичайного стану. І революційне студентство, як не дивно, перестало вимагати перегляду результатів парламентських виборів. Президент Молдови заявив, що «цю вакханалію» допомогла організувати Румунія, тож країна стоїть на межі розриву дипломатичних стосунків зі своїм найріднішим сусідом. Усе стихло. Комуністи дали країні урок демократії.

 

Від учорашнього ранку до обіду перед будівлею розгромленого напередодні парламенту, як спокійно сповіщає молдовська інформагенція «Інфотаг», гуртувалися з півсотні людей. Вони мирно обговорювали події вівторкової ночі. Події ці красномовно ілюстрували обгорілі подекуди стіни, вибите скло, на асфальті — понівечені меблі, що їх скидали вночі з вікон законодавчого органу розпашілі маніфестанти. Пожежні команди, стверджує «Франс пресс», не поспішали боротися з вогнем, аж доки до них не звернулися західні дипломати з проханням негайно таки взятися до виконання своїх прямих професійних обов’язків.

Поліція затримала близько двохсот молодих людей, які брали участь в акції незгоди з результатами парламентських виборів, що переросла в тривіальний розбій. Серед затриманих, за повідомленням інформагенції «Новості–Молдова», — восьмеро неповнолітніх. Утім пізніше президент Молдови Володимир Воронін сказав, що «затримано 118 організаторів безпорядків». Щодо постраждалих у буквальному сенсі слова, то, як розповів керівник Центру ургентної медицини Георге Чобану, по медичну допомогу звернулося 78 осіб, з яких чотирнадцятьох довелося госпіталізувати, позаяк вони отримали поранення легкої та середньої форми тяжкості. Не з’ясованою залишилася кількість постраждалих правоохоронців, адже, судячи з картинок, «космонавти» зовсім не готові були до штурму і незвично, як для своєї ролі, захищалися від натовпу, прикриваючись щитами. Юрба тиснула масою — приблизно до чотирьох тисяч людей.

Учора стало зрозуміло, що вівторковий «народний гнів» не мав сильно вираженого підтексту, може, молдованам і наболіло, але не так, щоб аж... ЦВК республіки, який у розпал пристрастей запевнив, що впродовж десяти днів, відведених законодавством, перерахує результати виборів, які завершилися цілковитою вікторією Комуністичної партії (50 відсотків голосів), учора вже заявляв: ніякого перерахунку не буде. Наголосимо: жодна з організацій, які стежили за виборами в неділю, — ні спостерігачі від СНД, ні від ОБСЄ та Ради Європи, — порушень та фальсифікацій не виявила.

Цікаво, що три головні опозиційні сили, які пройшли до парламенту і які ще 6 квітня закликали до масового мітингу протесту, називаючи вибори сфальсифікованими, учора від своїх слів фактично відмовилися. Вочевидь, у них не знайшлося політичних контраргументів для президента Вороніна, котрий звинуватив у організації безпорядку аутсайдерів виборів. «Невміння програвати у чесній демократичній боротьбі, повна зневага до права, до відкритого волевиявлення народу, до європейських стандартів і цінностей — штовхнули лідерів опозиції на дорогу тяжкого злочину проти Молдови. З сьогоднішнього ранку (йдеться про 7 квітня. — Ред.) Влад Філат, Міхай Гімпу, Серафим Урекяну фактично очолили штаб, який почав реалізовувати антиконституційний переворот у Республіці», — зазначив президент.

«Те, що відбувалося вчора, не має ніякого відношення до Ліберально–демократичної партії. Ми не збираємося і сьогодні нікого виводити на вулиці», — цитує представника Ліберально–демократичної партії Олександра Тенасе агенція «Новості–Молдова». Один із чільників ще однієї національно–демократичної сили — «Наша Молдова» — Серафим Урекяну також заявив, що активісти його альянсу вийшли на площу не для того, щоб підбурювати людей до безміру, а навпаки — щоб заспокоїти співвітчизників. Тут варто зауважити, що молдовські комуністи не є дзеркальним ідеологічним відображенням своїх українських «товаришів». КПРМ, яка перебуває при владі в Молдові останні чотири роки, вільно кажучи, сучасніша і «рожева», ближча в поглядах до центристів, зокрема, партія влади Молдови тримає курс на входження країни в ЄС. Принагідно нагадаємо, що молдавська національна валюта — лей — виявилася найміцнішою під ударами кризи на тлі більшості своїх «колег» з інших країн СНД; вона найменш девальвувала, порівняно, скажімо, з гривнею чи російським рублем.

Молдавські праві ж одним зі своїх орієнтирів мають «Романію Маре», велику Румунію, серед них чимало прихильників об’єд­нання з Румунією у конфедерацію. Цю розлогу історичну колізію про Молдову як частину Румунії використав і Володимир Воронін у своїй сьогоднішній боротьбі. Оговтавшись від шоку, він знайшов, де корінь біди. «Путчисти лише прикриваються студентами, ліцеїстами і школярами, яких вони вивели на площу як живий щит, а насправді ставлять собі за мету знищення Молдовської держави і ліквідацію демократії, — заявив президент. І далі: — Коли прапор Румунії було піднято над робочою резиденцією президента, стали зрозумілими антидержавницькі погляди опозиції. Ясно, що вчора була зроблена спроба перевороту. (...) В усіх процесах, що відбуваються у нас, замішана Румунія». Учора, як інформує «Інфотаг», амбасадора Молдови в Бухаресті Лідію Гуцу було відкликано на батьківщину, як прийнято говорити в таких випадках, «для консультацій». Відтак президент заявив про нагальну потребу запровадити візовий режим з Румунією і видворити з Молдови посла цієї країни.

 

УЧОРА

Учора, за свідченням «Франс пресс», один з пунктів переходу на кордоні між Молдовою та Румунією було перекрито — прикордонники, посилаючись на якісь вказівки з Кишинева або несправність комунікаційних мереж, перестали допускати румунів на територію Молдови.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>