Операція «Таргетпроект»

07.04.2009
Операція «Таргетпроект»

Викликані правоохоронці боронити людей на поспішали. (Фото з сайту kharkovnews.info.)

Історія Харкова поповнилася ще однією костюмованою гангстерською сагою. Цього разу молодики у глибоких капюшонах та чорних рукавицях вдерлися до інституту «Укрміськбудпроект», аби змусити головного архітектора наукової установи Володимира Колесникова відмовитися від участі у конкурсі на заміщення вакантної посади директора. Крісло звільнилося наприкінці минулого року, коли збіг термін контракту попереднього керівника. На його місце тимчасово з приставкою «виконуючий обов’язки» призначений Олег Борщ, який до цього обіймав посаду начальника обласного відділення Державної архітектурно–будівельного комісії (ДАБК). Перейти з одного кабінету в інший його змусив бунт півтора десятка найбільших будівельних компаній міста, що вже добрих півроку звинувачують контролерів у непомірному здирництві і вимагають призначення достойного керівника цієї установи.

 

Забери заяву «по–доброму»

За словами співробітників «Укрміськбудпроект», поведінка Олега Борща їм не сподобалася одразу. Колектив втягнули у непристойні інтриги, установу заполонили якісь таємничі охоронці, на посаду головного інженера взяли людину без спеціальної освіти і досвіду роботи. Науковцям здавалося, що їх скрізь прослуховують, відтак змушені були говорити в кабінетах пошепки або в туалеті зі включеною водою. «Найгірше те, що наші основні замовники, дізнавшись про прихід в інститут Борща, — розповідає Володимир Колесников, — одразу ж почали від нас іти. Згодом до інших установ перейшли і дві наші головні майстерні, замість яких новий директор привів чотирьох юристів, двох заступників й охоронців».

Добряче натерпівшись, колектив інституту не підтримав кандидатуру Олега Борща на конкурсі, оголошеному Міністерством регіонального розвитку і будівництва, висунувши свого колегу — Володимира Колесникова. Якщо керуватися здоровим глуздом, а не особливостями нашого теперішнього життя–буття, то результат конкурсного відбору можна було б передбачити легко. Професійний архітектор, лауреат багатьох державних премій склав конкуренцію людині фактично випадковій у будівельній галузі, яка до всього ще й кількома тижнями раніше була притягнута Дзержинським районним судом до адміністративної відповідальності через звинувачення в корупції.

Очевидно розуміючи переваги конкурента, пан Борщ двічі викликав головного архітектора на відверту розмову і пропонував добровільно забрати свою заявку на участь у конкурсі. Той відмовився, після чого на підмогу до вже діючої в інституті охорони нагрянула група замаскованих молодиків. Разом вони несподівано напали на співробітників інституту, які вийшли зі своїх кабінетів до холу підтримати колегу. Найбільше дісталося Володимиру Колесникову. Здоровані заламали йому руки і намагалися витягти з натовпу. Жінки зчинили галас, а чоловіки пішли в рукопашну. У жорстокій сутичці науковців добряче побили. Дісталося на горіхи навіть міліціонерам, які прибули до інституту за викликом проектантів. Володимир Колесников каже, що першу групу правоохоронців молодики взагалі не пустили до приміщення наукової установи. Тоді їм на підмогу приїхали полісмени вищі рангом, але й з ними теж ніхто не церемонився. «Наскільки я знаю, — пригадує головний архітектор, — вони ударили по обличчю чоловіка з хорошими погонами».

Склавши протокол, оперативники залишили інститут, хоча науковці благали не покидати їх напризволяще. «Ми не втручаємося у господарські суперечки», — пролунала відповідь услід. Аби вийти з приміщення «Укрміськбудпроекту» і віднести заяву до міліції, Володимир Колесников і начальник сектору науково–технічного інформування Володимир Горчанок (останньому нападники розбили нижню щелепу і пошкодили чотири зуби. — Авт.) скористалися прикриттям журналістів. Уже у Дзержинському райвідділі вони дізналися про те, що так звані охоронці вигнали співробітників інституту з кабінетів і заборонили працювати. Самого Олега Борща забрала швидка допомога, але він встиг підписати наказ про переведення своїх найбільш активних опонентів на роботу до приміщення покинутої складської бази.

Хвора совість

Володимир Горчанок каже, що історія зі «швидкою» — не нова. До неї Олег Борщ і 26 його колишніх колег із ДАБК вдаються завжди, коли у повітрі пахне смаженим. З цієї причини, скажімо, київські чиновники не можуть провести атестацію інспекторів архітектурно–будівельної комісії, бо щойно ті на поріг — усі 26 контролерів ідуть на лікарняний. Недавно голова облдержадміністрації Арсен Аваков навіть публічно звернувся до головного лікаря обласної клініки з великим проханням нарешті оздоровити хворобливий колектив, оскільки через їхній груповий вірус завмерла уся будівельна галузь регіону.

А між тим усі ці події мають одну першопричину, за якою стоїть впливова у Харкові фігура власника мережі супермаркетів «Таргет» Олександра Протаса. «Півроку тому сталося захоплення Держінвестекспертизи, потім ДАБку і ось нарешті добралися до проектного інституту, — каже Володимир Горчанок. — Тому виходить, що весь будівельний комплекс області захоплено. Він опинився в одних руках». Як «УМ» вже повідомляла, згаданий Олександр Протас до страйків будівельних компаній обіймав посаду заступника начальника обласного ДАБКа. Але після того, як пікетники озвучили приголомшливі факти великих і незаконних поборів, його перевели на роботу до столичної філії контролюючого органу. Але події в проектному інституті довели, що нічого не змінилося. На формі згаданих охоронців красувся логотип приватного підприємства «Кібела», що належить до тієї ж мережі «Таргет».

Історія з заміщенням вакантних посад теж списана, мов під копірку. Конкурс, під час якого обирали нового начальника ДАБК, пройшов ще місяць тому, але міністр регіонального розвитку та будівництва Василь Куйбіда і досі не підписав наказ про призначення переможця Андрія Парамонова. Хто переміг у конкурсі на посаду директора «Укрміськбудпроекту», пан Куйбіда мав повідомити ще 20 березня, але замість нового керівника науковці отримали бійню. І страх, що завтра все повториться.

Про те, що твориться в будівельній галузі області, місцеві чиновники не раз інформували не лише галузевого міністра, а й Президента та Прем’єр–мінстра, коли ті перебували з робочим візитом на Харківщині. Перші особи держави обіцяли допомогти, проте Олександр Протас, гірко жартують будівельники, мабуть, сильніший уже й за них. Останнє повідомлення на хвилі боротьби з невидимим злом надійшло з прес–служби облдержадміністрації: Арсен Аваков звернувся до прокуратури, СБУ та Мінрегіонбуду з проханням розібратися тепер уже з ситуацією, що трапилася в «Укрміськбудпроекті».

  • І нема на то РАДИ

    Бурхливі політичні пристрасті розгорілися у районному центрі Карлівка, що на Полтавщині, перед обранням голови районної ради. Коаліція у складі депутатів від «Батьківщини», «Блоку Петра Порошенка» та «Свободи» висунула тоді кандидатуру Петра Світлика. >>

  • Вижити за лінією фронту

    Бійця АТО, який приїхав додому на реабілітацію після поранення в зоні бойових дій, уже з новими численними травмами голови госпіталізували до реанімації. За його життя борються лікарі у Вінницькому військово-медичному центрі. >>

  • Школа войовнича

    Батькам школярів добре відома ситуація, коли син чи дочка приходять зі школи і скаржаться на однокласників — той б’ється, той обзивається, а той і взагалі проходу не дає. >>

  • ЗалізоБЕТОНні докази

    Про тривалу відсутність мешканки Вінницького району заява в поліцію надійшла від брата зниклої лише 10 жовтня, оскільки той сам намагався знайти сестру й до останнього не вірив, що її немає серед живих. >>

  • Шукайте жінку

    Відомо, що 55-річний підприємець із Туреччини займався вантажними перевезеннями різних товарів та у справах часто відвідував Миколаїв. Саме в цьому південному місті йому влаштували справжню пастку, знаючи про його підвищену пристрасть до молоденьких дівчат. >>

  • Пані невДАЧА

    Дачники стверджують, що бачили їх за цим заняттям і навіть знають в обличчя. Правоохоронці ж у листах повідомляють, що ведуть слідчо-розшукові дії. Ця історія майже анекдотична. І з неї можна було б посміятися, якби все не було так сумно. >>