І життю його нічого не загрожує…

26.03.2009

Цього тижня екс–суддю Апеляційного адміністративного суду Львова Ігоря Зварича перевели з київського до львівського СІЗО. Мета переводу обвинуваченого на Галичину, ближче до дому й колишньої роботи, — оперативно–слідчі дії, котрі треба проводити «не відходячи від каси».

За повідомленням Генпрокура­тури, справа скандального «посівальника» й надалі перебуватиме у провадженні слідчого найвищого наглядового органу держави, і Зварич з–за ґрат не вийде.

Напередодні «етапування» до Га­личини долю «подальшого перебування» судді вирішували в Апеляційному адміністративному суді Києва. Із таким клопотанням випустити Зварича на підписку про невиїзд звернувся адвокат колишнього головного «апелятора» шести областей Західної України Ігор Савка. Він аргументував прохання тим, що в підопічного погіршився стан здоров’я через гіпертонічну хворобу, спричинену ув’язненням. Однак київські судді залишили колишнього колегу в ув’язненні.

Після переведення до Львова всі галицькі «тюремні» начальники, починаючи з місцевого відділення департаменту з питання виконання покарань і закінчуючи власне слідчим ізолятором, переведені в режим підвищеної напруги, адже гість справді резонансний. Як розповів «Західній інформаційній корпорації» заступник начальника тюремного департаменту Мирослав Демків, суддя Зварич утримується у Львівському слідчому ізоляторі у такій самій камері, як і решта ув’язнених. Жодних спеціальних індивідуально–побутових переваг він не отримав, сидить не в одиночці. Харчування в судді — як в інших підслідних, відповідно до нормативів департаменту, триразове. Удень — обов’язкова прогулянка. У камері є телевізор.

Як пояснив пан Демків, в одиночній камері колишнього суддю не тримають із міркувань особистої безпеки. Водночас стан здоров’я пана Зварича задовільний, виклику лікарів до нього не було. Щоправда, уточнив заступник начальника тюремного департаменту, екс–суддя «сконцентрований, можливо трохи пригнічений чи в роздумах».

Скільки осіб перебуває у камері разом зі Зваричем, офіційно не коментують. За чутками ж, сусідують із колишнім суддею колишні правоохоронці.

Жодних побачень з рідними Зварич ще не мав. Як запевняють у департаменті, життю і здоров’ю Зварича — фігуранта однієї з найгучніших корупційних афер України — ніщо не загрожує.