«Попелюшка» для туристів

21.03.2009

Пошукові роботи та розкопки входу до печери «Попелюшка» з території села Подвірне Новоселицького району проведе західноукраїнська спілка горизонтальної спелеології під патронатом управління культури та туризму Чернівецької ОДА. Це було вирішено на нарадах в облдержадміністрації та Новоселицькій райдержадміністрації, бо саме в цьому районі розташована унікальна печера. Відкрили її в 1977 році чернівецькі спелеологи. Практично вся печерна система розташована на території України, а вхід був діючий на території Молдови в селі Крива. Ще один вхід у печеру — на південно–західній околиці села Подвірне Новоселицького району. На жаль, він завалений, і сьогоднішня мета спелеологів — знайти новий та відкрити печеру для фахівців та туристів.

Насправді, «Попелюшка» унікальна печера — триповерховий лабіринт у 30–метровій товщі гіпсу з перехідними магістральними галереями. Та частина печери, яку вже дослідили, має довжину понад 90 кілометрів, хоча вчені ствер­джують, що печерна система «Попелюшки» може сягати тисячі кілометрів. Висота деяких залів печери — до шести метрів, а ширина — до 10—15 метрів. Нижній поверх печери практично повністю затоплений, тому воду звідти постійно відкачували. Як стверджують учені, в деяких місцях печери спостерігається збільшення газу СО2, що може загрожувати життю.

Зрештою, цікавість до однієї з найвідоміших печер не згасає як з боку українських спелеологів, так і молдовських. Щоправда, молдовські вчені ще в 1991 році назвали печеру «Еміл Раковіца» на честь свого дослідника. Претензій щодо приналежності печери вчені поки що один одному не висувають. Головне — не назва, а цінність об’єкта вважають чернівецькі спелеологи. Ще три десятиліття тому, коли досліджували печеру, вона здалась спелеологам унікальною за своїми лікувальними властивостями, з часом медична привабливість зникла через високу концентрацію газу. Не всі вчені впевнені, що відкриття входу в «Попелюшку», чого так прагнуть сьогодні і фахівці, і влада, дозволить експлуатувати туристичний об’єкт у широкому розумінні цього слова. Існує певна небезпека для життя і здоров’я шанувальників печерного туризму, бо на фундаментальні дослідження потрібні величезні суми, яких поки що немає. Тому говорити про відповідну туристичну інфраструктуру зарано. Але, звичайно, екстремалів завжди вистачало.

Наразі, згідно з розпорядженням «губернатора» краю Володимира Куліша, з 5 по 10 березня був організований та проведений 25–й етап міжнародної експедиції «Попелюшка» — українська печера». За цей час вдалося розкопати близько 100 метрів. Роботи ведуться практично на голому ентузіазмі, лише влада району та області допомогла зі спорядженням, транспортом, електрикою. На вихідні туди приїжджають по 15 клубів спелеологів з усієї України. Гроші виділяються, звичайно, мізерні, але принаймні вони закладені в програму розвитку туризму на Буковині.

Утім, за словами начальника управління культури та туризму ОДА Петра Брижака, вхід до всесвітньо відомої печери «Попелюшка» з боку Чернівецької області буде знайдено і відкрито вже цього року.