Мазепа й рок–н–рол

Мазепа й рок–н–рол

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

П’ятдесят тисяч учасників, вісім тисяч конкурсних робіт, 1110 призерів — такий ажіотаж викликав всеукраїнський конкурс творів на тему «Хто для мене Іван Мазепа?». Конкурс, організований Громадським рухом «Не будь байдужим!», розпочався у вересні минулого року. Підставою для цього став збіг кількох важливих дат: 370 років із дня народження Івана Мазепи і 300 років українсько–шведського військового союзу, Батуринської трагедії та Полтавської битви. До участі запросили учнів 7—11 класів.

Полтавська шана гетьману

Полтавська шана гетьману

Вперше «мазепинські» урочистос­ті в Полтаві відбувалися під егідою влади — обласної державної адміністрації. Ініціативу останньої най­активніше підтримали місцеві осередки «Просвіти» та деяких інших громадських організацій і партій націонал–демократичного спрямування. Попри те, що саме Полтава стала для Івана Мазепи уособленням краху надій і сподівань на волю Гетьманщини–України (нагадаємо, що після поразки у відомій битві його союзника Карла ХІІ він змушений був залишити Батьківщину й невдовзі помер на чужині. — Авт.), заходи з нагоди 370–річчя від дня народження Івана Степановича тут розпочали ще в четвер.

Мазепа і Мазепинці

Мазепа і Мазепинці

«Велика історія маленького села», — сказав Президент Віктор Ющенко перед пам’ятником Івану Мазепі в селі Мазепинці. Саме тут, у невеличкому селі Білоцерківського району на Київщині 370 років тому народився майбутній гетьман. А після поразки його виступу проти московського ярма і царя Петра І, за давніми переказами самого села, сюди привели декілька десятків козаків, закутих у кайдани, і московська кавалерія показово розтоптала їх копитами своїх коней. Сьогодні на тому місці — розоране поле і курган неподалік, насипаний в пам’ять про ту страшну розправу.

Всі статті рубрики