«Вам пакет!» — «І вам пакет»

19.03.2009

Після тривалого періоду конфронтації між урядом і Банковою сторони підійшли до потреби влаштувати хоча б кількаденне перемир’я. Зацікавлені в цьому обидва політичні табори, однак більше, мабуть, БЮТ. Саме представники Блоку Тимошенко вчора зробили два важливі публічні оголошення на кадрову тему.

Перше — голова фракції БЮТ Іван Кириленко: за його словами, кандидатуру екс–голови Державної податкової адміністрації Федора Ярошенка справді розглядають на міністра фінансів.

Друге — заступник голови фракції Андрій Кожем’якін: Блок Тимошенко не братиме участі в оголошенні початку процедури імпічменту Президента Ющенка. «Жодного підпису депутата нашої фракції (під документом щодо імпічменту) не буде», — заявив Кожем’якін, додавши, що в коаліції й без цього вистачає «конфліктних ситуацій». «Це більше політизація самого процесу імпічменту, бо він стільки буде відбуватися, скільки залишилося часу до виборів Президента», — каже один із провідників БЮТ.

Напередодні інформацію про намір фракцій Блоку Тимошенко і КПУ почати процедуру імпічменту вже в четвер оприлюднив заступник голови секретаріату Президента Андрій Кислинський. І додав хмизу в багаття з іншого боку: «Всі звинувачення у зраді Юлією Тимошенко національних інтересів України достатньо обґрунтовані».

Можливо, домовленості між БЮТ і КПУ щодо показового процесу імпічменту глави держави справді існували. Але тепер «тимошенківці» принаймні відтерміновують цю подію. Бо пропонують і Банковій, і, можливо, Партії регіонів так званий кадровий «пакет». Маючи власні зацікавлення в цьому «пакеті», різні політичні сили могли б одним махом проголосувати і за затвердження на Мінфін Федора Ярошенка, який віддавна вважається «людиною Миколи Азарова», але зараз цілком придатний як «технічний» міністр фінансів для БЮТ, і Олега Шамшура на МЗС, і, не виключено, Сергія Тигіпка на позицію віце–прем’єра та деяких потрібних коаліції людей на Мін’юст, Міністерство з надзвичайних ситуацій, Антимонопольний комітет тощо.

Звісно, можна було б обмежитися й самим Шамшуром, подання на якого вже вніс Президент. Але за Олега Владиславовича — посла у США й прихильника інтеграції в НАТО — не бажають голосувати «регіонали» й комуністи, тож для його затвердження міністром закордонних справ конче необхідні голоси «тимошенківців». А вони якраз і пропонують «взаємозалік», підтверджуючи намір голосувати саме «пакетом». І ще й задобрюють главу держави заявами про відмову від імпічменту просто тут і зараз.

Учора пан Шамшур уже мав прилетіти з Вашингтона до Києва, аби почати ознайомчі перемовини з різними парламентськими фракціями. Тим часом у Тимошенко закінчують розкладання пасьянсу щодо «великого» чи «малого пакету» (тобто включно з кандидатами від «НУНС» на посади міністрів юстиції і надзвичайних ситуацій чи все–таки без них). Шамшур і Ярошенко є в кожному з цих «пакетів».

 

ЗУСТРІЧ «НА ЕЛЬБІ»

Учора Президент Віктор Ющенко прибув із робочим візитом до Бельгії. У Брюсселі заплановані його зустрічі з головою Єврокомісії Жозе–Мануелем Баррозу, переговори з іншими керівниками Євросоюзу та... з Прем’єр–міністром Юлією Тимошенко. Обидва українські лідери візьмуть участь у саміті Європейської народної партії.

Експерт брюссельського Центру європейських реформ Томаш Валашок у коментарі «Радіо «Свобода» висловив думку: «Те, що запрошений саме «дует», можна вважати поганою новиною. У Брюсселя вичерпується терпіння щодо стосунків Президента і Прем’єра в Україні».