40 днів без їжі і води

19.03.2009
40 днів без їжі і води

Кадри з фільму «Шляхом Колумба».

Троє відчайдушних чоловіків Голтіс, Костянтин Могильник та Андрій Су­прун із команди «Еквітас» провели 40 днів без їжі, майже без води та сну у відкритому океані. Подорож із Європи до Латинської Америки тривала від 28 листопада 2008 року до 6 січня 2009 року і була присвячена Різдвяному посту. Так само, як колись Колумб показав нові кордони знаного світу, українці вирішили спростувати переконання офіційної медицини і продемонструвати нові можливості людського тіла і душі. Унікальну експедицію під назвою «Шляхом Колумба» зафіксував найкращий у СНД кінооператор Сергій Михальчук («Коханець», «Мамай», «Мій зведений брат Франкенштейн»).

Документальний фільм англійською мовою про сухе голодування, а також виживання в екстремальних умовах покажуть восени на телеканалах National Geographic, Discovery, BBC. Україномовна версія буде готова наприкінці літа.

У ролі оповідача виступає Жерар Депардьє, який зіграв Христофора Колумба у фільмі «1492: Завоювання раю». «Як актор у фільмі я намагався уявити, що ці люди відчували, перебуваючи 40 днів без їжі, і якийсь час ще й без води... Я обов’язково розповім вам, що це можливо», — каже Депардьє на початку фільму.

Перші шість днів подорожі був серйозний шторм вісім–дев’ять балів, інколи й 11 балів. Свій вчинок у команді рекордом не вважають, хоча 14 днів без води — факт сенсаційний. Сучасна медицина стверджує, що після трьох днів в організмі розпочинаються незворотні фізіологічні процеси і настає смерть.

«Це був не подвиг, а просто експеримент, в окремі моменти якого нас рятувало усвідомлення того, що Господь дає стільки випробувань, скільки людина здатна витримати, — ділиться враженнями Голтіс. — Ми пішли шляхом Колумба не для того, щоб поставити рекорд. У фільмі ми будемо говорити і про те, як вижити в екстремальних ситуаціях, і про те, як важливо зберегти красу навколишнього світу».

Психоаналітик Олег Чабан каже, що цим людям допоміг пережити такі випробування командний дух, а на сам екіпаж впливав зв’язок із материком через звичайні sms–ки, які сотнями приходили щодня.

Упродовж мандрівки Голтіс втратив 20 кг, Костянтин — 12 кг, Андрій схуд майже на 17 кг. На яхті разом із ними були капітан Віталій Зелений, матрос Анатолій Бабарика, лікар із Канади Адріаан ван дер Варт, а також Сергій Михальчук. «Перед тим, як іти снідати, ми підходили до кожного з голодуючих і просили вибачення за те, що їмо. На католицьке Різдво та на Новий рік вони навіть нам допомагали робити салати. Це ще більше загартовувало їхню силу волі», — згадує матрос Анатолій Бабарика.

Для Михальчука експедиція «Шляхом Колумба» була найважчою в житті. З командою «Еквітас» він подорожує восьмий рік. «Мені як оператору було надзвичайно складно. Я не думав про красу кадру, не бачив заднього плану. За всю експедицію тільки три дні океан не штормував. Коли яхту весь час хитає, мені треба чотирма кінцівками тримати камеру, швидко відзняти і рятувати своє життя. Один необачний крок — і ти за бортом. У водах океану ще нікого не вдалося врятувати. Я щасливий, що ми всією командою зараз перед вами», — зізнається «УМ» Сергій Михальчук.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>