Бий своїх, щоб чужі боялися

14.03.2009
Бий своїх, щоб чужі боялися

І журавель у небі, і синиця в руках. Саме такою перефразованою приказкою хочеться охарактеризувати потрапляння трьох українських команд до 1/8 фіналу Кубка УЄФА та гарантований вихід однієї з них до чвертьфіналу. Протистояння «Динамо» й «Металіста» можна оцінювати всіляко: і нарікати на сліпий жереб, який звів два вітчизняні клуби на цій стадії, і тішитись із того, що один з них точно увійде до вісімки кращих. Проте один великий позитив від цього вже є: Україна нарешті обігнала Португалію в таблиці коефіцієнтів УЄФА і тепер перебуває на дев’ятій позиції. Попереду — Румунія та Голландія, яких у цьому сезоні ми навряд чи наздоженемо. Але вже в наступному, коли стартуємо з вищої позиції в рейтингу та з більшою кількістю клубів, — апетит з’являється під час їди...

 

І пішов українець на українця...

У вболівальників, котрі переживають за виступи на євроарені всіх без винятку українських клубів, спостереження за позавчорашньою грою «Динамо» й «Металіста» не викликало особливих душевних хвилювань. Один у будь–якому разі залишиться поза грою. Але, все ж таки, хто?

Після домашньої поразки «Металіста» киянам у недавній зустрічі українського чемпіонату більшість фахівців віддавали перевагу «Динамо» і в Кубку УЄФА. Однак зауважували, що харків’яни «на Європі» діють упевненіше, ніж коли виступають у національній прем’єр–лізі. Вірили в це й уболівальники «металістів», яких до Києва прибуло понад тисячу. Цікавий нюанс: чимало динамівських фанів поприносили на трибуни синьо–жовті державні прапори, хоча саме такими є кольори харківського клубу.

Юрію Сьоміну довелось вирішувати проблему, що виникла після дискваліфікації Бадра Ель–Каддурі та Андрія Несмачного — двох крайніх захисників. Саме через це з перших хвилин на поле вийшов Горан Саблич, якому тренер киян нечасто довіряє таку роль.

«Металісти» мали свої негаразди: після виснажливої добромильської грязюки вони долетіли до Києва з пригодами. Однак перед поєдинком слобожанці випромінювали впевненість та мріяли хоч раз «розпечатати» ворота Станіслава Богуша, аби легше було проводити матч–відповідь. Продемонстрували вони це бажання й на полі. Зокрема, гарну нагоду на початку гри мав Сергій Валяєв, який «вистрілив» повз ворота після передачі колишнього динамівця Дениса Олійни­ка. Новобранець харків’ян, до слова, вперше отримав нагоду вийти проти клубу, в реєстрі якого він числився до недавнього часу. Денис був активним, агресивним, але відзначився лише «гірчичником».

Упевненіше на полі переповненого стадіону імені Лобановського виглядали господарі, вони й мали більше нагод відкрити рахунок. Небезпечними для володінь Олександра Горяїнова були стандарти у виконанні Олександра Алієва. Особливо ефектним виявилося виконання кутового з лівого флангу: Алієв закрутив м’яч прямо у ворота, і якби кіпер «Металіста» не вибив його кулаками, був би гол. Не дивно, що єдине взяття воріт відбулося після аналогічного кутового на початку другого тайму. Півзахисник господарів навісив із лівого флангу, воротар «Металіста» помилився на виході, Артем Мілевський підрізав шкіряну кулю на голову Огнена Вукоєвича, і хорват влучно пробив повз Горяїнова. Так «Металіст» перервав свою п’ятиматчеву серію без пропущених м’ячів у Кубку УЄФА.

Наприкінці зустрічі запам’ятався прохід Олега Гусєва, який ледве не віддав гольову передачу Артемові Мілевському. А ще — падіння Джексона Коельйо в штрафному майданчику господарів, у якому англійський арбітр Райлі угледів симуляцію й нагородив бразильця дещо сумнівним «гірчичником».

Мінімальна перевага за підсумками першого матчу зовсім не гарантує киянам спокійного життя у Харкові. Утім досвід перемог на стадіоні «Металіст» у них уже є. Але й підопічні Маркевича в цьому розіграші вже відігрувалися після гостьової поразки...

Прагматики від футболу

У світлі першого українського дербі в єврокубках дещо недооціненою виявилася зустріч між «Шахтарем» та московським ЦСКА. На штучному полі «Лужників», яке ще не забуло тріумф київського «Динамо» над «Спартаком», розгорнулося також дуже принципове українсько–російське протистояння. І північні сусіди, і ми мріємо про два місця у чвертьфіналі.

Підопічні Мірчі Луческу, вбрані цього разу в цілковито білу форму, почали зустріч активніше, більше володіли м’ячем. Утім до реальних загроз воротам Ігоря Акінфєєва справа не доходила. Москвичі не надто форсували події: схоже, боялися прудконогих донецьких бразильців, які могли покарати за найменшу помилку. Але і в «коней» є своя бразильська зірка, що може навіть самотужки тримати суперника в напрузі, — Вагнер Лав.

Єдиний гол виник майже з нічого: Разван Рац, перериваючи прорив активного Мілоша Красича, завалив того на околиці штрафного майданчика. Пенальті чітко реалізував якраз Вагнер Лав.

Навіть після цього «гірники» не забігали швидше — певно, не ризикували розкриватися, боячись пропустити другий гол. Зрозуміло, що відігравати дома гандикап у один м’яч простіше, ніж два. У повторному матчі, до речі, росіяни зіграють без Юрія Жиркова, якого Луческу назвав одним із трьох ключових виконавців ЦСКА, — росіянин відбуватиме дискваліфікацію після жовтої картки, отриманої за гру рукою.

Повторні матчі в Кубку УЄФА відбудуться вже за тиждень. А ще в неділю, у матчі чемпіонату України, «Шахтар» поміряється силами з... «Металістом». Дотепники жартують, що це може бути своєрідна репетиція фіналу Кубка УЄФА. Пройде він, до речі, 20 травня на стадіоні «Шюкрю Сараджоглу» — домашній арені стамбульського «Фенербахче». Ну нашому теляті та вовка б з’їсти...

 

ТАБЛО

Кубок УЄФА. 1/8 фіналу (перші матчі)

«Динамо» (Україна) — «Металіст» (Україна) — 1:0

Гол: Вукоєвич, 54

«Динамо»: Богуш, Бетао, Вукоєвич, Саблич, Корреа, Алієв, Єременко, Михалик, Кравець (Гусєв, 86), Мілевський, Нінкович, (Гіоане, 90+2)

«Металіст»: Горяїнов, Ганцарчик, Валяєв, Едмар, Слюсар, Олійник (Девич, 60), Обрадович, Майдана, Папа Гуйє, Асеведо (Березовчук, 46), Коельйо

Попередження: Вукоєвич, 56 — Олійник, 40; Асеведо, 42; Едгар, 49; Березовчук, 62; Коельйо, 72; Ганцарчик, 77

Суддя — Райлі (Англія)

Київ, стадіон «Динамо», 17 800 глядачів

* * *

ЦСКА (Росія) — «Шахтар» (Україна) — 1:0

Гол: Вагнер Лав, 50 (пен.)

ЦСКА: Акінфєєв, Шемберас, Ігнашевич, О. Березуцький, Вагнер Лав, Красич (Калоуда, 89), Жирков (Еркін, 71), В. Березуцький, Рахімич (Мамаєв, 46), Щенніков, Дзагоєв

«Шахтар»: П’ятов, Срна, Чигринський, Іщенко, Рац, Гюбшман, Дуляй, Фернандіньйо, Жадсон (Гай, 85), Ілсіньйо (Вілліан, 67), Адріано (Морено, 73)

Попередження: Вагнер Лав, 38; Мамаєв, 63; Жирков, 66 — Чигринський, 17; Фернандіньйо, 26; Іщенко, 36

Суддя — Ріцоллі (Італія)

Москва, стадіон «Лужники», 19 700 глядачів

 

ПІСЛЯМОВА

Юрій Сьомін,
головний тренер «Динамо»:

— Був дуже цікавий і напружений матч. Це свідчить про те, що в українській лізі є команди, які відповідають усім європейським вимогам. Гра тривала до першого голу, обидві команди непогано відпрацювали в обороні. Результат 1:0, на мій погляд, відображає хід цієї зустрічі.

Мирон Маркевич,
головний тренер «Металіста»:

— Матч залишив подвійне враження. Ми пропустили м’яч зі стандартного положення, хоча там нічого страшного не було. Після цього перевага була вже на нашому боці, але забити так і не вдалося. Вся боротьба переноситься до Харкова.

У ситуації з падінням Коельйо мені здалося, що пенальті було. Я не можу бути задоволений таким суддівством...

Мірча Луческу,
головний тренер «Шахтаря»:

— Ми не заслужили на поразку, бо грали не гірше за москвичів. Почали добре, могли відразу забити. Армійці ж діяли дуже прагматично. Удома тепер будемо атакувати, аби відіграти різницю в рахунку. Сподіваюся, що на домашній арені хлопці виглядатимуть веселіше, адже їм було вкрай важко пристосуватися до специфічного покриття в «Лужниках».

Зіко, головний тренер ЦСКА:

— Тепер присвятимо тиждень тренувань тому, щоб вирішити усі проблемні питання для гри в Донецьку. Відмінність «Шахтаря» від «Астон Вілли», яка була нашим суперником у попередньому раунді, полягає в тому, що футболісти з Донецька постійно атакують і грають на перемогу. І це не залежно від того, де вони виступають, удома чи в гостях.

 

А ІНШІ ЯК?

«Вердер» (Німеччина) — «Сент–Етьєн» (Франція) — 1:0 (Налдо, 20), «Марсель» (Франція) — «Аякс» (Голландія) — 2:1 (Шейру, 19; Ньянг, 33 — Суарес, 36 (пен.); вилучення: ван дер Вілл, 42 («А»)), «Гамбург» (Німеччина) — «Галатасарай» (Туреччина) — 1:1 (Янсен, 50 — Акман, 33; вилучення: Ашик, 53 («Г»)), «Парі Сен–Жермен» (Франція) — «Брага» (Португалія) — 0:0, «Удінезе» (Італія) — «Зеніт» (Росія) — 2:0 (Квальярелла, 85; Ді Натале, 90+5 (пен.); вилучення: Широков, 90+2 («З»)), «Манчестер Сіті» (Англія) — «Ольборг» (Данія) — 2:0 (Кайседо, 8; Райт–Філліпс, 30).

Невдача спіткала в першому матчі 1/8 фіналу чинного володаря Кубка УЄФА — пітерський «Зеніт». Росіяни випустили бажану нічию під кінець зустрічі, хоча цілком могли привезти з Апеннін перемогу. Український півзахисник петербуржців Анатолій Тимощук відзначився влучанням у поперечину воріт «Удінезе», а також жовтою карткою на сьомій (!) компенсованій хвилині. Тепер підопічні Діка Адвоката повинні перемагати вдома з великим рахунком.