Українська збірна втретє в історії виграла чемпіонат світу в дивізіоні 1B

10.05.2024
Українська збірна втретє в історії виграла чемпіонат світу в дивізіоні 1B

Наступного року підопічні Христича боротимуться за вихід до елітного дивізіону. (Фото: Федерація хокею України.)

Рік тому на чемпіонаті світу в третьому за силою дивізіоні — 1B — українські хокеїсти були дуже близькими до підвищення у класі: підопічні Вадима Шахрайчука лише в останньому турі в боротьбі за єдину путівку до дивізіону 1А програли японцям.
 
Натомість цього року «синьо-жовтій» команді на турнірі у Вільнюсі під керівництвом нового тренера Дмитра Христича вдалось виконати головне завдання, зробивши крок до повернення до еліти.
 
Цьогоріч наша команда напрочуд упевнено розпочала світову першість із чотирьох поспіль розгромів, пропустивши у цих поєдинках лише одну шайбу: 8:0 проти естонців, 4:0 — проти нідерландців, 9:0 — у матчі з Китаєм і 6:1 — проти іспанців.
 
А вирішальним у контексті підвищення у класі став матч проти господарів турніру литовців, які також перед дуеллю з українцями виграли всі 4 поєдинки. Попри статус гостей, українці не залишили господарям жодного шансу — 4:1. У середині першої 20-хвилинки рахунок відкрив Даниїл Трахт, а в другому періоді він оформив дубль.
 
У третьому періоді підопічні Христича довели рахунок до розгромного. Литовцям вдалося відіграти одну шайбу, й вони зняли воротаря на останні хвилини, чим сповна скористались наші хокеїсти: Олександр Пересунько забив у порожні ворота і закріпив перемогу України.
 
Таким чином, «синьо-жовта» збірна втретє в історії виграла чемпіонат світу в дивізіоні 1B. Наступного року наші хокеїсти зіграють на ЧС у класі 1А, де востаннє грали ще у 2017 році.
 
Окрім головного командного призу, переможця турніру, українські хокеїсти за підсумками ЧС завоювали й особисті нагороди. Захисника нашої збірної Ігоря Мережка визнали найціннішим гравцем чемпіонату (MVP): капітан команди не лише відзначився надійною роботою в захисті, а й набрав 9 залікових балів в атаці — 4 голи та 5 асистів. Також Ігор отримав звання найкращого захисника турніру.
 
Ці особисті здобутки позитивно позначились і на клубній кар’єрі Мережка: він перейшов зі словацької «Спішски» до Чехії — одного з найсильніших чемпіонатів у Європі, там він виступатиме за «Шкоду».
 
Далі у хокейному календарі на підопічних Христича чекає відбір на Олімпіаду-2026, перші матчі пройдуть у серпні — «синьо-жовті» потрапили у групу з Латвією, Францією та Словенією.
 
Які цілі на наступний рік у дивізіоні А? Головний тренер збірної Дмитро Христич каже, що ключове завдання збірної — закріпитись на цьому рівні. «Група ІА дуже цікава, там три команди завжди змінюються. Треба пограти і подивитися, що ми там можемо. Протистояли командам із дивізіону ІА і знаємо, що можемо проти них грати. Може, й буде якась проміжна ціль, але, думаю, треба прагнути до медалей», — заявив Христич.
 
«Нам як мінімум треба втриматися у дивізіоні 1А. Всі команди рівні, одна одну обігрують, незрозуміло, хто буде перший чи другий. Ми вже вийшли туди, і треба закріпитися там, щоб не повернутися одразу назад», — додав помічник Христича Олег Шафаренко.
 
Тим часом уже визначились три майбутні суперники української команди: наступного року із «синьо-жовтими» зіграють японці, італійці та румуни. Ще дві збірні-учасниці визначаться за підсумками ЧС-2024 в елітному дивізіоні — дві найгірші команди вилетять.