По правду — до Страсбурга

26.02.2009

Страсбурзькі судді у справі «Марченко проти України» зафіксували порушення статті 10 Європейської Конвенції з прав людини, що стосується обмеження свободи висловлення.

Нагадаємо, вчитель львівської школи №6 для неповносправних і голова шкільної профспілки Михайло Марченко поскаржився до Європейського суду через звинувачення його у наклепі. Сама справа почалася понад десять років тому — у 1997 році. Того року пан Марченко кілька разів заявляв уповноваженим органам, що директор школи, у якій учитель–правдолюб і працював, займається незаконним привласненням гуманітарної допомоги, наданої школі. Іншими словами, просто обкрадав підопічних. Крім того, він звинуватив директора у використанні для приватних цілей шкільної автівки, телевізора, відеоапаратури і навіть цегли. Після того послідували численні комісії, але, як–то водиться в Україні, ревізори фактів зловживання і незаконного привласнення шкільної власності не знайшли.

Учитель не здавався і писав скарги, котрі сумлінно відхилялися «за відсутності складу злочину». Але тут у контрнаступ пішов директор, боронячи свою репутацію. Нерви шкільного начальника не витримали після того, як кілька членів профспілки підтримали Марченка й вийшли пікетувати обласну владу. «Ображений» звернувся до суду, у свою чергу звинувативши Михайла Марченка у наклепі й образі. Найгуманніший український суд чітко встановив «крайнього» і в червні 2001 року засудив учителя–камікадзе, котрий попер проти системи, умовно на один рік, зобов’язавши виплатити штраф.

За словами поінформованого у перебігу справи Віталія Ілика, члена президії Конфедерації вільних профспілок Львівщини, у присуді Європейського суду з прав людини є слова, що Марченко повинен був поважати репутацію інших, у тому числі — презумпцію невинності. Він мав зробити свої зауваження спочатку компетентним органам, а потім уже розголошувати їх широкій публіці, адже, на думку європейських суддів, учитель не спробував використати усі доступні законні засоби. Натомість гостро критикував директора, організовуючи пікети.

Однак беручи до уваги те, що місцеві суди засудили Михайла Марченка до року ув’язнення умовно, Європейський суд розцінив цей крок надмірним заходом, який порушує статтю 10 Європейської Конвенції з прав людини. Тож євросудді зобов’язали державу Україну виплатити Михайлу Марченку компенсацію у розмірі 1 тис. євро.