Із нафталіну — під танки

26.02.2009
Із нафталіну — під танки

«Ті політики, які використовують Леоніда Макаровича як рупор, роблять дуже погану послугу, коли під танки кидають стариків», — так Віктор Ющенко в інтерв’ю «Ассошіейтед пресс» відреагував на звернення до нього Леоніда Кравчука, прокручене напередодні по ТБ.

О дев’ятій годині вечора у вівторок в ефірі кількох провідних телеканалів (зокрема, ICTV і ТРК «Україна») було перервано поточні серіали та інформаційні програми й запущено «Звернення першого Президента України Леоніда Кравчука до Президента Віктора Ющенка». Востаннє Л.М. звертався таким чином до українців, мабуть, ще в новорічну ніч далекого 1994 року. Стоячи на тлі синьо–жовтого прапора, 75–річний член СДПУ(о) говорив багато, насамкінець закликавши чинного главу держави піти у відставку та оголосити дострокові президентські вибори.

 

Пікірування Л.М. і В.Ю.

Читаючи текст із суфлера — місцями з неправильними інтонаціями наприкінці рядка, але не наприкінці речення, Кравчук звинуватив Ющенка в тому, що той «основну увагу приділяє не проблемам України, а думає, як утриматись при владі, і готовий для цього скористатися навіть світовою фінансовою кризою». «Вочевидь, ви бачите вихід у свідомому доведенні економічної ситуації до точки кипіння за принципом «чим гірше, тим краще»? Невже ви бачите вихід у запровадженні надзвичайного стану, щоб у такий спосіб залишитись при владі?» — запитував екс–Президент. Кравчук закликав не переводити стрілки на уряд і нагадав, що сам свого часу погодився на дострокові вибори: мовляв, Ющенко мав би вчинити аналогічно. Учора надвечір на прес–конференції в УНІАНі Кравчук додав, що Президент втратив владу і його відставки бажають «усі», з ким Л. М. розмовляв.

Президент же Віктор Ющенко вважає некоректним використовувати політиків попереднього покоління у власній виборчій кампанії, переказує позицію В.Ю. прес–служба Банкової. «З минулого буде витягнуто дуже багато «героїв», які будуть покликані працювати на виборчу кампанію. Я абсолютно переконаний у тому, що з нафталіну не треба діставати тих політиків, які прожили свій історичний час», — сказав глава держави в розмові з журналістом британської інформагенції.

На його переконання, необхідно розуміти, що 2009 рік — складний економічно і політично, оскільки «вибори Президента України є знаковим моментом у виборі нації». «Політик, який дбає про цю країну, а не дбає про президентські вибори, повинен бути жорсткий, професійний, непопулістичний і робити правильну справу. Важко таку політику робити, але це моє кредо, — у цих словах Ющенко вкотре протиставив себе Юлії Тимошенко та її «фан–клубу». — Я виходжу з того, що ми повинні у 2009 році проводити політику здорового глузду, а не піар–кампанію».

А щодо вівторкового оратора, то Віктор Ющенко висловив переконання, що «ніхто не захоче повернутися до того стану, в якому була Україна і українська економіка за часів Кравчука». І «кравчучку» «ніколи не забудуть, бо це символ бідності був, символ нашого занепаду».

Кравчук же, намагаючись учора пікірувати й відповідаючи на запитання преси, виглядав непереконливо. «Якщо Віктор Андрійович порівнює себе з танком, під який кидають «стариків», то танк, що не стріляє, — він же нікому не потрібний», — заявив Кравчук. Цікаво, що б він сказав, якби сторона Ющенка справді почала стріляти? І чи не проти надзвичайного стану з імовірними стрільбами висловлювався Л. М. напередодні?

«Щодо «стариків», то вони у відомому фільмі, до речі, перемагають», — каже політик, який зі своїм блоком «Не так!» і партією СДПУ(о) вже давно програв усе, що можна, і дві каденції залишається поза парламентом.

«Почім контрпіар, Макаровичу?»

Звернення Кравчука по телебаченню готували у штабі БЮТ — таку думку вчора висловив голова «проющенківської» партії «Єдиний центр» Ігор Кріль. Водночас у цій пропагандистській схемі може бути замішаний не лише БЮТ і не лише близький до Кравчука і Тимошенко Віктор Медведчук. За інформацією, яку «УМ» місяць тому повідомляв нардеп Григорій Омельченко, на використання у війні проти Ющенка Леоніда Кравчука вказували кремлівські політтехнологи. І ось «старик» пішов у «бій».

Цікаво, де пенсіонер Леонід Макарович у час кризи знайшов гроші, щоб оплатити ефір? Адже таке звернення — річ не з дешевих. Хвилина реклами на каналі ICTV о 21–й годині коштує майже півтори тисячі доларів — про це «УМ» розповіли у ТОВ «Доброго ранку», яке володіє правами на продаж реклами на ICTV. Спосіб розрахунку за рекламу досить складний і вимірюється в пунктах рейтингу. Якщо замовляти однохвилинну рекламу о 21–й годині на найближче часове «вікно» — початок березня, вона обійдеться замовнику у 1414 доларів. У лютому ціни за рекламу були дещо нижчими. А звернення Кравчука тривало не менше п’яти хвилин. Тобто, як не крути, повинно було обійтися щонайменше у 80 тисяч гривень. І це якщо рахувати тільки ролики на ICTV та ТРК «Україна». Бо були й додаткові витрати: зокрема, після трансляції ролика на ТРК «Україна» у програмі Савіка Шустера гість студії Кравчук продовжив цю саму тему, і за оренду УНІАНу треба було платити...

Щоправда, сам Леонід Мака­рович на цій самій прес–конференції в УНІАНі вчора простодушно заявив, що трансляцію його звернення оплачував... ніхто. Мовляв, Кравчук розіслав ролик по багатьох телеканалах, і добрі люди на деяких погодилися його показати. «Є мої друзі, є однодумці, є колишні працівники, є незалежні, вільні журналісти», — сказав зовсім не незалежний «старик».

 

КОМЕНТАРІ З ПРИВОДУ

Анатолій Гриценко,
нардеп від «НУНС», голова Комітету ВР із нацбезпеки й оборони:

— Це був крик душі Леоніда Макаровича. Я категорично не згоден із його закликом щодо негайної відставки Президента. На моє переконання, нехай Віктор Ющенко добуде свій конституційний термін на посту. Далі буде обраний новий Президент — буде працювати по–іншому. А зараз я б не втягував країну у дострокові вибори. Водночас Ющенко мав би почути подібні заклики і зробити свою роботу більш ефективною.

Сергій Телешун,
завідувач кафедри політичної аналітики і прогнозування Національної академії державного управління при Президенті України, професор:

— Уперше в Україні був реалізований сценарій офіційного звернення екс–Президента до чинного глави держави. Це робилося через електронні ЗМІ, тобто для реалізації такого звернення були потрібні достатньо великі кошти. Значною мірою це може свідчити про те, що це не просто позиція першого Президента. Виходячи із залучених ресурсів і можливих наслідків, можна зробити висновки, що ця дія профінансована, відпрацьована і має далекосяжну мету.

Люди, які разом із Леонідом Макаровичем розробляли це звернення, усвідомлювали, що Президент не подасть у відставку, а опозиція технологічно не зможе реалізувати сценарій імпічменту. Зате в контексті кризи звернення Кравчука може вплинути на рейтинг президента. Фактично у трикутнику «Президент — Прем’єр–міністр — опозиція» глава держави опинився нижче якщо не в політичному, то в інформаційному плані.

Звернення Кравчука потрапляє в систему інтересів як опозиції (Партії регіонів, комуністів), так і окремих провладних сил (БЮТ і політиків, які підтримують уряд). У цих умовах збільшується владна легітимність Кабміну. Окрім того, опоненти Президента намагаються нівелювати роль можливих наступників, яких обере Віктор Ющенко.