Свій до свого — по своє

25.02.2009
Свій до свого — по своє

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Намагаючись подолати вплив економічної кризи в окремо взятій області, львівські профспілкові діячі вирішили запровадити систему кругової підтримки «вітчизняного виробника». Львівське об’єднання роботодавців та Об’єднання профспілок Львівщини нових гасел вирішило не вигадувати — галичан має об’єднати заклик «Купуй українське!». Це має скерувати покупця у правильному напрямку біля вітрин магазинів. Нагадаємо, подібних акцій було вже заанонсовано чимало, щоправда, нічим іншим, окрім випуску різних наліпок, це не закінчувалось.

Цього ж разу захисники споживачів домовились про створення відповідного Громадського об’єднання і навіть вирішили випустити для його членів соціальну картку єдиного зразка. Вона має давати пільгові знижки при придбанні продуктів харчування та медикаментів. За словами головного «роботодавця» Львівщини Івана Ривака, якщо не вдасться «підняти» вітчизняного виробника, з кризи Україна ніколи не вийде. «Будемо залазити в щораз більші борги. Потрібно міняти свідомість наших громадян», — наголосив пан Ривак. На його переконання, ситуацію можна виправити, а найважливіше — подолати інформаційний вакуум, котрий не дозволяє сконтактувати львівським підприємцям між собою, аби «їхня кооперативна база будувалась на тому, що виробляється у нас. Львівський автобусний завод, «Укрзалізниця» купують крісла в Польщі, тоді як наші підприємці, які виробляють такі ж крісла, реалізовують свою продукцію в інших країнах». Нагадаємо, рейвах у потребах львівського протекціонізму виник після того, як львівська міськрада зігнорувала закупівлю тролейбусів рідного автобусного заводу, мовляв «занадто дорогі». І бюджетні гроші пішли на українські тролейбуси, щоправда, луцького заводу.

Головний же «профспілчанин» Львівщини Роман Дацько повідомив, що відповідне об’єднання зареєструють не пізніше початку березня. Сама ж картка надаватиме пільги при купівлі товарів українського виробника. У планах навіть підписання угод із супермаркетами, аби ті мали в асортименті певну кількість українських товарів. Профспілки готові безпосередньо агітувати львівських покупців, котрі ходили б у «правильні» крамниці. Перші подібні картки членам ради Об’єднання профспілок Львівщини пообіцяли роздати 12 березня.

 

А ЯК У НИХ?

Американці міркують, як львів’яни. Їм дозволено

Водночас виникає запитання: чи не суперечить нормам Світової організації торгівлі запровадження окремими державами подібних програм? І тут прикладом для наслідування (або ж прецедентом) може послужити план підтримки економіки, запроваджений урядом США. План, серед іншого, включає в себе гасло «Купуй американське!». Торгові партнери — зокрема Євросоюз, Канада і Японія — звинуватили США у застосовуванні методів протекціонізму і порушенні принципів вільної торгівлі. Крапку в суперечці поставив днями керівник СОТ Паскаль Ламі, який заявив, що антикризовий план США «не суперечить вимогам Світової організації торгівлі».