Кохатися стає дорого

20.02.2009
Кохатися стає дорого

Cьогодні презервативи стали надто дорогим задоволенням. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Першими сигнал тривоги подали борці проти ВІЛ/СНІДу в Україні. Вони стривожені тим, що найефективніші засоби захисту — презервативи — стають не доступними для молоді через надмірно високі ціни. Так, уже сьогодні фармацевти реєструють падіння попиту на презервативи в 1,5—2 рази. Як повідомили «УМ» у Фонді «АНТИСНІД», зростання цін на найпопулярніші бренди презервативів розпочалося ще наприкінці 2008 року через фінансову кризу і значні коливання курсу гривні.

Так, у листопаді—грудні минулого року ціни на контрацептиви хорошої якості зросли на 40—60 відсотків. Восени стандартна упаковка з трьома презервативами коштувала 6—8 гривень, а зараз її реалізовують по 22—30 гривень. Велика економупаковка з 12 презервативами, яку ще кілька місяців тому можна було придбати по 20—25 гривень, нині продається по 75—90 гривень. Як кажуть експерти, такі ціни сьогодні формуються із ввізної вартості, 5% ввізного мита, витрат та прибутку дистриб’ютора і, звичайно ж, націнки торгових мереж (аптечні мережі —від 25% до 40%, супермаркети —від 20% до 35%).

Проте досі залишається невеликий, та все ж вибір недорогих і надійних торгових марок, що навіть при тотальному підвищенні цін дає можливість українцям захистити себе. На ринку залишаються бренди, які або не зросли в ціні, або несуттєво подорожчали. Їх можна придбати переважно в аптечних мережах, і ціни на них підвищилися всього на 10—15 відсотків. Є ще єдиний вітчизняний виробник презервативів — Новояворівська фабрика «Перфект», який, проте, здатний забезпечити не більше десяти відсотків українського ринку. Наразі за три такі презервативи просять максимум 7,50 гривень.

«УМ» навідалась до най­ближчої аптеки, аби проаналізувати ціни на контрацептиви. На прилавку був мізерний вибір, здебільшого під маркою однієї фірми. За три презервативи Contex просили 21 гривню, а за пачку з 13 тепер доведеться викласти близько 73 гривень! «Звичайно, таке різке підвищення цін видається надто дивним, і, на мою думку, держава повинна піклуватися про стабільність цін на ринку контрацептивів, — переконаний студент четвертого курсу Львівського національного університету імені І. Франка Святослав Роман. — Однак, з іншого боку, знаючи, скільки грошей молодь витрачає на вечірки, цигарки, алкоголь та інші «забавки», то 10 гривень за безпечний секс не є вже надто великою жертвою».

Та все ж не кожен студент зможе віднайти в гаманці потрібні гроші. Серед можливих наслідків подорожчання контрацептивів експерти називають бебі–бум, не кажучи вже про різноманітні захворювання. Міністр сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко проблему зро­стання вартості контрацептивів планує вирішити завдяки їх безкоштовній роздачі. «Спільно з громадськими організаціями ми проведемо низку акцій із безкоштовної роздачі для критичних груп, у першу чергу для молоді, цього важливого продукту», — пообіцяв міністр.

Натомість народний депутат, представник парламентської групи «Народна самооборона» Катерина Лук’янова зазначає, що «безкоштовні презервативи колись закінчаться». «Навіть у часи СРСР у країні, де «сексу не було», дешеві, по 3 копійки, презервативи продавались у кожній аптеці, — обурюється народний депутат. — Незабаром весна, у молоді сплеск гормонів... Сьогодні йдеться про здоров’я нації». З огляду на ситуацію Катерина Лук’янова ініціює розроблення відповідної державної програми із забезпечення українського ринку доступними за ціною та якісними презервативами. «Із цим питанням я звернуся до міністра охорони здоров’я, Голови Верховної Ради та до керівника парламентського комітету з питань охорони здоров’я Тетяни Бахтєєвої», —пообіцяла «УМ» Катерина Лук’янова.

 

ДОВІДКА «УМ»

Масове виробництво презервативів, засобів чоловічої контрацепції, розпочалось у 20–х роках XX століття. Сьогодні випускають найрізноманітніші презервативи:ароматизовані, різнокольорові, рельєфні. Хороші презервативи мають термін придатності до п’яти років. Як і інші протизаплідні засоби, презервативи не дають 100% захисту, але при правильному застосуванні їх ефективність є достатньо високою.