Б’ють і водіїв, і пасажирів

18.02.2009

Наприкінці січня виконавчий комітет Кіровоградської міської ради прийняв рішення про підвищення проїзду в маршрутках із 1 грн. 25 копійок до 1грн. 75 копійок. Протести на це рішення міськвиконкому відразу подали в Антимонопольний комітет та Державний комітет з питань регуляторної політики та підприємництва. Серед зауважень — прийняттю рішення про тарифи мали би передувати відкриті обговорення з залученням громадськості. Таких обговорень не було. Крім того, економічне обґрунтування тарифу готували самі перевізники, а не економісти міськвиконкому.

10 лютого прокуратура Кіровограда призупинила дію рішення міськвиконкому, подавши позов про його скасування до Окружного адмінсуду області. Незважаючи на це, 11 лютого кіровоградські маршрутники почали вимагати в пасажирів на 50 копійок більше. А коли кіровоградці апелювали до дій міської прокуратури — їх просто відмовлялися везти. Кілька конфліктів між пасажирами та водіями переросли в бійки. Можна зрозуміти й водіїв — на незаконних тарифах наполягають їхні власники, відтак вони не мають вибору. До речі, кілька таких власників є членами Кіровоградського міськвиконкому...

Уже 13 лютого близько сотні людей паралізували рух автотранспорту в центрі міста. Упродовж 15 хвилин кіровоградці постійно переходили пішохідним переходом вулицю Карла Маркса навпроти будівлі міської ради. Так пасажири протестували проти підвищення тарифів на проїзд у маршрутних таксі. Того ж дня міський голова Кіровограда Володимир Пузаков дав доручення департаменту транспорту і зв’язку терміново виконати протест прокурора міста і, таким чином, призупинити дію тарифу в 1грн. 75 копійок. Але на вихідних14 і 15 лютого ситуація не змінилася. Навпаки — конфлікт і далі розростався.

Водії, незважаючи на позицію прокуратури, а тепер вже й міської влади, продовжували брати з пасажирів по 1 грн. 75 копійок. За ці дні почастішали випадки бійок пасажирів із водіями, в одному з мікроавтобусів побили вікна. Зовсім вже «дика» ситуація виникла 16 лютого, коли кондуктор на маршруті №274 напала на студентку, яка, вже заплативши 1 грн. 75 копійок, пробувала пояснити, що такий тариф є незаконним. Вдаривши дівчину в обличчя, жінка ще й порвала посвідчення оператора Кіровоградського обласного телебачення, коли той намагався захистити постраждалу.

У зв’язку з цими подіями перевізники звернулися до кіровоградців із закликом не конфліктувати з водіями і, тим більше, не застосовувати фізичну силу. А ще збираються 18 лютого влаштувати страйк і не виїздити протягом дня на маршрути. Кіровоградці тим часом теж не сидять без діла і збирають підписи під петицією до Президента України Віктора Ющенка з проханням розібратися в ситуації, що склалася.