Відпустили і замислились

18.02.2009
Відпустили і замислились

За допомогою жовтої преси депутати з Партії регіонів грають із головою уряду в інтелектуальні ігри.

Поки майже половина з чинних членів Кабінету Міністрів тримають свої портфелі на волосині, один цієї важкої ноші вже здихався. «Ну що, пішли дзвонити Пинзенику — вітати з тим, що нарешті відмучився?» — жартували в кулуарах «регіонали». І радили не співчувати, а порадіти за вже колишнього міністра фінансів, чию заяву про відставку Верховна Рада задовольнила 238 голосами. Мовляв, у такі скрутні для економіки й фінансової сфери часи, та ще й із таким Прем’єр–міністром, якому «до лампочки», як вплине криза на державу — аби при цьому не постраждав «білий і пухнастий» рейтинг,— очолювати Міністерство фінансів і ворогу не побажаєш.

А тим часом на відставку очікують ще з вісім міністрів, яких коаліція грозиться замінити ще з кінця минулого року. Учора до розгляду цього питання знову руки не дійшли, але, можливо, кадрові ротації в Кабміні будуть проведені завтра. Це за найсприятливіших обставин: якщо сьогодні на раді коаліції будуть запропоновані конкретні кандидатури і... якщо для такого голосування набереться достатня кількість голосів. Поки що — не набирається.

 

Міністрів міняти треба. Але нема кому

Щоправда, визнати цей факт перед журналістами наважуються далеко не всі «коаліціонери». Керівні БЮТівці кивають на «НУНС», тобто ту частину фракції, яка увійшла до більшості з блоками Тимошенко і Литвина. До «нашоукраїн­ської» квоти належить вісім міністрів, і поки що коаліційна частина «НУНС» нібито не визначилася з конкретними кандидатами на ці портфелі.

«Так, конкретні прізвища я вам назвати не можу, але хіба це основна причина (затягування з кадровими змінами в уряді)? Основна причина — у нас немає голосів. То який сенс виносити це питання на розгляд Верховної Ради?» — як зав­жди, не приховував реалій представник «Народної самооборони» Тарас Стецьків.

За словами пана Тараса, «робота» кипить у «червоному» секторі ВР — коаліція вмовляє комуністів, які поки що комизяться і підтримувати кадрові призначення коаліції не бажають. Методи «умовляння» відомі — зазвичай у таких випадках ідеться про великі гроші або солідні посади. Зокрема, у кулуарах ходять чутки про ймовірне призначення протеже КПУ на міністерство охорони здоров’я. Стецьків каже про інші варіанти: «Йдеться насамперед про посади перших заступників міністрів — приміром, у Міністерстві молоді та спорту. Але поки що такі пропозиції наших ленінців не «поколєбалі».

Лавринович у кріслі втримався

Самі комуністи цнотливо опускають очі долу: «Чутки про те, що нам пропонують якісь посади, мають під собою дуже «реальну» основу. Особливо після того, як минулого тижня фракція комуністів голосувала за відставку уряду Тимошенко. Ну самі подумайте, хіба хтось може нам після цього робити якісь пропозиції!» — посміюювався Петро Цибенко.

Цю саму відповідь він дав і на прохання підтвердити або спростувати вперті плітки про те, що в обмін на підтримку коаліції фракції Компартії обіцяна посада першого заступника Голови Верховної Ради. Її, нагадаємо, наразі обіймає «регіонал» Олександр Лавринович, однак крісло під ним стоїть не дуже твердо. Учора Лавринович, головуючи за відсутності відрядженого Володимира Литвина, навіть був змушений поставити на голосування питання про включення до порядку денного постанови щодо своєї відставки — її зареєстрували БЮТівці. Вони ж разом із колегами по коаліції з «НУНС» та комуністами і проголосували «за». Та оскільки фракція Блоку Литвина цю ініціативу підтримати відмовилася, голосів виявилося недостатньо — лише 209.

На запитання, чим КПУ не догодив Лавринович, Петро Цибенко наголосив: «Ми голосували за включення цього питання до порядку денного, а чи голосували б за саму відставку — важко сказати, бо ми це питання на фракції не розглядали. Можу сказати свою позицію: я б не голосував». А щоб «припинити подальші спекуляції», комуніст запевнив «УМ»: підтримувати кадрові рішення уряду й коаліції чи ні, фракція визначатиметься винятково з міркувань професійної і політичної доцільності. «Ми будемо розглядати ті пропозиції, які надійдуть до Верховної Ради, і визначатися в кожному конкретному випадку. А поки що таких пропозицій нема. Є тільки розмови — про все і ні про що».

Мінфін «обезголовили», тепер — дефолт?

Щодо того, чи підтримати заяву про відставку Віктора Пинзеника, яку вже екс–міністр подав ще кілька тижнів тому, парламентські ленінці не вагалися. Чому — лідер фракції Петро Симоненко пояснив у довгому спічі про «чікагскіх мальчіков», які розорили громадян «трастами» і довели Україну до дефолту на початку 1990–х.

Про дефолт заговорили і в президентській частині «помаранчевої» фракції, але вже в сучасному контексті. «Україна на межі дефолту — банківські аналітики оцінюють його ймовірність у 90 відсотків! І, на жаль, звільнення Віктора Пинзеника — це черговий крок у цьому напрямку», — жахалася Ксенія Ляпіна. Представниця депутатської групи «За Україну!» вважає, що замінити Пинзеника ніким — бодай тому, що «при нинішньому Прем’єр–міністрі немає жодної людини, яка могла б виконати цю роботу». «Перед міністром фінансів стоять два протилежні по суті завдання. Перше — задовольнити Прем’єрку з її президентськими амбіціями і її бажанням довести, що бюджет виконується і перевиконується і все у країні прекрасно. А друге — жити з реальним бюджетом. Який насправді не виконується і не може бути виконаний. Тому знайти кандидатуру, яка погодилася б узяти на себе відповідальність за економічну ситуацію, зараз неможливо», — наголосила Ляпіна.

Пинзеника «звільняли» з лікарні

Відставили главу Мінфіну за його відсутності, хоча і Партія регіонів, яка не втомлювалася висловлювати повагу до фахових якостей Пинзеника, і некоаліційна частина «НУНС» наполягали на тому, що потрібно спершу вислухати самого «відставника», а тоді задовольняти його заяву. Як повідомив головуючий, Віктор Михайлович перебуває в лікарні, звідки й попросив відпустити його «на волю».

Усіх інших «неугодних» міністрів, можливо, відставлять «пакетом». Зі слів заступника голови фракції БЮТ Андрія Кожем’якіна, так планують зробити, «щоб швидше».

«У середу відбудеться засідання ради коаліції за участі Прем’єр–міністра, на якому будуть остаточно узгоджені кандидатури, які готові до внесення в парламент, і всі вони — три або вісім позицій — будуть запропоновані на розгляд сесійної зали одним пакетом, одночасно з кандидатами на керівників Антимонопольного комітету та Фонду держмайна, — розповів журналістам керівний БЮТівець. — Якщо все буде узгоджено, то голосування може відбутися вже в четвер».

А прізвищ імовірних претендентів на міністерські крісла «коаліціонери» просять поки що не називати. «Навіщо «палити» людей — проти них же одразу почнуться якісь ігри, інтриги», — пояснив Тарас Стецьків. Єдине, на чому наполягають він сам та його однодумці з «НУНС» — «зважаючи на хиткість коаліції, жоден депутат не повинен піти працювати в уряд. У країні й без депутатів достатньо розумних і фахових людей, які можуть працювати у виконавчій владі». Щоб, не дай Боже, не прийшов на місце призначеного в Кабмін нардепа прихильник «Єдиного центру» абощо...

 

ЗАКОНОТВОРЧІСТЬ

Суддів–хабарників садитимуть довічно?

Окрім розв’язання кадрових питань коаліції, Верховна Рада займалася вчора і своєю безпосередньою роботою — законотворчістю. Так, парламентарії 272 голосами «за» ухвалили за основу законопроект Анатолія Гриценка «Про внесення змін до деяких законів України (щодо протидії хабарництву)». Цей нормативний акт передбачає посилити покарання для суддів, прокурорів і слідчих, які одержали хабарі у надзвичайно великих розмірах. Якщо закон буде ухвалений у цілому, на таких «правосудних» хабарників чекає довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Також Верховна Рада ухвалила в першому читанні закон про територіальну організацію виборів і референдумів в Україні, який передбачає формування мережі постійних виборчих дільниць і пов’язане з цим створення виборчих округів (зараз дільниці формуються лише під вибори).

А от для ухвалення закону про обрання мерів міст у два тури голосів забракло. Проведення виборів міських голів у два тури підтримали тільки 218 народних обранців (повністю не голосували фракції КПУ і ПР), тож ситуація, за якої, скажімо, столицю очолює мер, якого на виборах підтримали тільки 30 відсотків киян, повторюватиметься і надалі.

На вечірньому засіданні парламент почав розглядати 12 проектів внесення змін до резонансного Закону «Про податок з власників транспортних засобів», який раніше викликав масові акції протесту водіїв. За основу наразі взяли узагальнений проект («за» — 378 голосів.)

 

ЦИТАТА

Сергій Соболєв, фракція Блоку Тимошенко:

— Усі ті, хто сьогодні каже про можливий дефолт, вважаючи, що так вони розправляються з Прем’єр–міністром, — ведуть недержавницьку, аморальну політику. Вони використовують ім’я Віктора Пинзеника для зведення рахунків. Ми повинні не лише констатувати, як усе погано, — це вже, слава Богу, розуміють усі. А повинні говорити про те, як виходити з цієї ситуації.