НОВИНИ ПЛЮС

14.02.2009

МВФ може відмовити у продовженні кредиту

Умовою продовження співпраці Міжнародного валютного фонду з Україною (фактично — надання другого траншу кредиту «стенд–бай») є радикальне погіршення урядом макроекономічного прогнозу на 2009 рік. МВФ наполягає, щоб Кабмін скоригував бюджет відповідно до цифр, які, на думку Фонду, відповідатимуть більш реальним очікуванням. Про це, інформує «Українська правда», Президент Віктор Ющенко заявив під час закритої частини засідання РНБО. Так, на думку МВФ, у 2009–му в Україні відбудеться суттєве падіння ВВП, яке складе мінус 8% (замість запланованого зростання у 0,4%); інфляція сягне 16% (замість плану в 9,5%) тощо.

Водночас сама Тимошенко вчора на зустрічі з японськими інвесторами висловила упевненість, що «програма співпраці, на базі якої Україна отримала кредитний транш від МВФ, буде продовжена».

Оцінка нового «космонавта»

Директор Інституту проблем національної безпеки Володимир Горбулін вважає, що призначення Олександра Зінченка головою Національного космічного агентства України є кадровою помилкою. «Зінченко для цієї посади зовсім не підходить. Він прекрасний трибун, але його освіта, життєвий шлях ніяк не пов’язані з ракетно–космічною технікою, а ця посада вимагає наявність глибоких знань у всіх її сферах», — вважає Горбулін, сам колишній ракетник, перший голова НКАУ.

Втім у 2005–му Зінченко цікавився ракетно–космічною галуззю, коли був державним секретарем. Проте Горбулін стверджує, що і тоді пан Олександр поводився некомпетентно. «Коли створювалася і формувалася нацкомісія з ракетно–космічної техніки, втручання Зінченка, який бажав зайняти в ній провідну позицію ще як діючий державний секретар, призвело до того, що комісія так і не була створена», — зазначив Горбулін у коментарі «Інтерфаксу–Україна». Крім того, екс–секретар РНБО вважає, що «посада генерального директора НКАУ передбачає наявність широких міжнародних зв’язків, і увійти незнайомій людині в міжнародне космічне співтовариство буде вкрай важко».