Кому співатимуть фінанси?

14.02.2009

Заява про відставку, направлена міністром фінансів Віктором Пинзеником Верховній Раді, вже зареєстрована у парламенті. Тепер її мають обговорити в профільному комітеті, внести до порядку денного і задовольнити. Голова парламенту Володимир Литвин висловив упевненість, що Рада відпустить Пинзеника. «Якщо він прийняв для себе тверде рішення, то очевидно, що змушувати людину (...) імітувати роботу буде практично неможливо», — цитують Литвина «Українські новини».

Посада, звільнена Пинзеником, увійде в пакет рішень про ротації в Кабінеті Міністрів. Зміни в уряді мали обговорювати на засіданні коаліції вчора. Відповідно до коаліційних домовленостей, посада міністра фінансів належить до квоти БЮТ. За певними даними, наступником Пинзеника може стати бізнесмен і банкір Сергій Тигіпко — нинішній радник Прем’єр–міністра, який у 2004 році очолював виборчий штаб Віктора Януковича, а перед тим — Нацбанк. Видання «Обком» відзначає, що Тигіпко може зайняти в уряді таку ж посаду, як свого часу Микола Азаров, — міністра фінансів і водночас віце–прем’єр–міністра. Серед кандидатів на мінфін також називають Ігоря Юшка (міністра часів першого Януковича) та Віталія Гайдука, екс–секретаря РНБО, одного зі співвласників концерну «ІСД».

Відставка Пинзеника створює ще один цікавий контекст. Як відомо, Віктор Михайлович очолює партію «Реформи і порядок». ПРП — політична сила хоч і не системна, а все ж представлена у фракції БЮТ чималою групою депутатів. Наразі невідомо, як вони вчинять, чи підтримають спротив Пинзеника. Заступник голови ПРП Сергій Соболєв позавчора поширив коментар, у якому стверджує, ніби рапорт Пинзеника про відставку зроблений з однією метою — «зупинити провокації з боку опозиції та секретаріату Президента, спрямовані проти уряду і БЮТ». Соболєв вважає, що тепер Пинзеника не протиставлятимуть Прем’єру та урядовій команді, а партія є й буде складовою Блоку Тимошенко. Сам Віктор Пинзеник наразі ніяк не коментує наслідки свого кроку.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Президент питає Конституційний Суд про легітимність уряду Тимошенко

Віктор Ющенко звернувся до Конституційного Суду з проханням розтлумачити конституційний механізм заміни окремих членів уряду.

Як розповіла вчора на брифінгу заступник глави секретаріату Президента Марина Ставнійчук, після оголошення про створення коаліції, за конституційною процедурою, вона (коаліція) має запропонувати кандидатури Прем’єра і членів уряду. Ставнійчук відзначила, що безпосередньо з фактом формування коаліції пов’язана процедура формування уряду. За її словами, у березні 2008 року Конституційний Суд у своєму рішенні визнав залежність формування уряду від факту формування коаліції. Таким чином, вважає пані Ставнійчук, після формування у грудні 2009 року нової коаліції, а також у зв’язку з сьогоднішніми намірами ротації окремих міністрів постає необхідність для роз’яснення Конституційним Судом механізму ротації.