Шістдесят перша рука — владика

14.02.2009
Шістдесят перша рука — владика

Київська міська влада стала «виробником» головних політичних новин: над секретарем міськради Олесем Довгим нависла загроза звільнення. Це означає можливість переформатування більшості Леоніда Черновецького і передачі ключових крісел у інші руки. А почалося все позавчора з сесії Київради, яка обіцяла бути рядовою. Єдине вагоме питання порядку денного — бюджет (нагадаємо, що столиця живе без бюджету з початку року). Проте під стінами мерії зібралися, зокрема, власники «малих архітектурних форм», які Черновецький вирішив пустити під ніж, а також інші підприємці й прості мешканці, чиє невдоволення активно підігрівали БЮТ і Блок Кличка.

 

Що було ввечері

У сесійній залі від імені дрібного бізнесу виступала БЮТівка Тетяна Меліхова, яку Довгий вперто ігнорував. Як ігнорував він і Віталія Кличка, котрий вимагав включення до порядку денного питання про повернення до старих житлово–комунальних тарифів.

Очевидно, тактика була навмисною: час ішов, на вулиці міліція вже потроху штурхала тих, хто намагався закидати мерію яйцями та перекинути автобус із гучномовцем, з якого співав новий «король шансону» Черновецький. У сесійній залі відбувався обмін «компліментами» між Довгим, депутатами та групами опонентів із числа «пересічних киян» — одну з них складали власники МАФів, а другу — прихильники Черновецького. «Була вже шоста вечора, ми розуміли, що ніякий бюджет розглядати ніхто не збирається. Тому Довгого відсторонили від ведення сесії з формулюванням «за порушення регламенту» та «навмисне затягування роботи сесії», — розказав «УМ» БЮТівець Олександр Бригинець.

Кличко та Меліхова збирали підписи за відсторонення Довгого. У фарватері БЮТ і Блоку Кличка йшли також депутати–«литвинівці», двоє «депів» від Блоку Катеринчука та кілька «регіоналів». Щодо останніх, то Довгий припустився стратегічної помилки, образивши «регіоналку» Інну Богословську, яка разом із Василем Горбалем була присутня на засіданні Київради. У підсумку мінімальна більшість голосів — 61 — була зібрана. Втім Довгий не визнав поразку: він демонстрував журналістам підписний лист із буцімто грубою фальсифікацією: на документі підпис «кличкіста» Валерія Карпунцова стояв двічі — під номерами 10 та 52.

«УМ» учора зв’язалася з паном Карпунцовим і почула з перших вуст таку версію подій: «Насправді я розписався під номером 52. Що ж стосується десятого рядка, то там була тільки проставлена цифра, а підпису нічийого не було. Довгий скористався з цього іще не до кінця оформленого документа і за допомогою «фотошопу» чи якимсь іншим методом підробив мій підпис», — розповів Карпунцов.

Тобто всього підписів було 60? «Нічого подібного. У справжньому документі ще є позиція номер 62, і в тому рядку стоїть підпис «регіонала», архієпископа Павла (Лебедя)», — каже Валерій Карпунцов.

Лаврський владика Павло підтвердив «УМ» правдивість цієї історії і попросив дослівно передати мотиви, якими він керувався: «Олесь Довгий вів себе дуже некоректно, і мені було боляче слухати те, що він казав про Партію регіонів. Неприємно було чути, як він кричав, що партія — це бандити, це люди, зайняті піаром... І насмішка над рештою депутатів, і над тим–таки Кличком була також неприємною. Я піднявся і вийшов з сесійної зали. Я вже втретє депутат міської ради, але такого хамства ще ніколи не бачив».

Опозиція обрала тим­часовим головуючим адвоката Олексія Резникова (Блок Катеринчука). А розсерджений Довгий, ідучи із залу, наказав вимкнути там світло.

За що проголосувала нова більшість

Хамство вилізло малому Лесику боком: без нього Київрада успішно проголосувала за скасування підвищених мером тарифів.

Крім того, депутати скасували попередні рішення Київради про створення патанатомічного бюро, про внесення змін в умови організації і проведення конкурсів на перевезення пасажирів у Києві, про зміни правил забудови, а також про впорядкування тимчасових споруд («малих архітектурних форм») на території Києва.

Мотивація БЮТ зро­зуміла: війна між Юлією Володимирівною та камарильєю Черновецького за столичний плацдарм іде не на жарт. До того ж Тимошенко вигідно, щоб протести відбувалися не під стінами Кабміну, а на Хрещатику, 36.

Що ж стосується «регіоналів», то їхні дії спрогнозувати складніше. За словами опозиції, надалі все залежатиме від того, наскільки у Черновецького вистачить грошей. «Уже так було, що 60 депутатів виступали проти Черновецького, і це давало змогу 61–му добряче на цьому заробити», — каже Олександр Бригинець. Також можна припустити, що мер просто не підпише постанови з рішеннями, прийнятими позавчора ввечері. Секретар Київради Олесь Довгий каже, що «захоплення влади не вдалося», і називає четвергове засідання нелегітимним. Втім поки що і Бригинець, і Карпунцов святкують перемогу і схиляються до того, що промерська більшість у Київраді розпалася.

У бій ідуть старики

Так це чи ні, покажуть найближчі події. Наступна сесія призначена на 26 лютого. За цей час Леонід Черновецький, імовірно, покарає кривдників «свого вірного пажа». Так пише сайт «Українська правда», посилаючись на джерела, які свідчать, що мер наказав головам райадміністрацій вивести на вулиці до 300 тисяч киян. Також мер нібито готується влаштувати «заколотникам» проблеми з бізнесом.

Учора на підтримку мера під стіни міськради зібрали близько 10 тисяч бабусь та дідусів — майже стільки, скільки було опозиціонерів на мітингу напередодні.