Афган. 20 років потому...

14.02.2009
Афган. 20 років потому...

Сьогодні 61-річний Валерій Січовий — біля музейного гвинтокрила, а не біля бойових машин. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Із Валерієм Січовим останніх років десять ми майже колеги — він відповідальний за випуск газети Української спілки ветеранів Афганістану «Третій тост». Невисокого зросту, завжди усміхнений, намагається вести себе галантно: присунути стільчик, взяти пальто. Але швидко вправитися не може — через місяці після поранення стати на ноги вдалося, але повністю вони так і не слухаються. На моє прохання розповісти свою історію 61річний ветеран довго віднікується, називаючи імена та прізвища інших достойників­«афганців». Потім погоджується на репортаж із дому, зауважуючи: «Моя дружина гіпертонік, я пораджусь...» Дружина не погодилася. І жінку можна зрозуміти. І позаздрити їй — котру оберігають від хвилювань і люблять.

 

Романтика польотів

Валерій Січовий — із родини військового фронтовика, якого призивали служити ще в Червону армію. Хлопчак устиг «покочувати» з батьком: Москва, Німеччина, Прибалтика, Вірменія. Коли майор Михайло Січовий пішов у відставку, мав тверде переконання: казенне житло набридло — треба будувати власний будинок. Тож сім’я перебралася в Черкаси, поближче до місць, звідки глава родом.

Школяр Валерій тим часом мріяв про небо. Ще з двома друзями займалися парашутним і планерним спортом. Доки у 18 років закінчив школу, вже сім разів посправжньо­му стрибав із літака Ан­2 із парашутом. «У Черкасах аероклубу не було, — розповідає Валерій Михайлович. — Але на два­три дні прилітав «кукурузник», і ми складали практику. До цього тренувалися на 40метровій вишці на центральному стадіоні».

Романтика кликала трьох­ друзів у Чернігівське льотне училище. Але не склалося. Усіх забракувала медична комісія. Хоча Валерію, ще коли він учився в школі, хірурги — за рекомендацією військкомату — скоригували викривлення носової перегородки. Тоді Січовий ще з одним другом вирішив: якщо не за штурвалом у небі, то будемо поблизу льотчиків — обслуговувати техніку. І поїхали вчитися в Харків.

Далекосхідні будні й кохання у Києві

Валерій Січовий із відзнакою закінчив навчання. І самостійно почав пізнавати «переваги» військового буття. Його першим пунктом призначення став Далекий Схід. Морози до 30 градусів із жахливими вітрами, проживання у бараках з буржуйками, багато післятюремного люду і корейського населення, періодична поножовщина серед місцевих, що інколи зачіпала й військових, — усе це колоритні штрихи далекосхідних буднів. Щоправда, у льотнотехнічних їдальнях годували добре, під час проведення польотів кухня виїжджала навіть на летовища. Хоча знав, що сім’ям непереливки з харчуванням — дістати якихось продуктів, крім морської капусти і китового м’яса, у поселенні за 100 км від Уссурійська було практично неможливо.

В одну з відпусток Валерій, молодий лейтенант, заїхав у Київ, щоб передати рідним колегивійсь­ковика пакунок із подарунками. Біля потрібного будинку зустрів дівчину. «Галя мені відразу сподобалася, — згадує Валерій Михайлович. — Думав, вона ще школярка, але, з’ясувалося, що вчиться в училищі. Я відразу запросив її в кіно. Дівчина погодилася. Після відпустки я повернувся на Далекий Схід. Ми листувалися. Галі я писав частіше, ніж мамі, — поюнацьки ніяковіє Січовий. — Вийти заміж запропонував ще в листах. Коли знову приїхав у відпустку — освідчився. І ми відгуляли весілля. — Після паузи Валерій Михайлович, який від дружини старший майже на вісім років, додає: — Любов була, є і буде. Галі ж довелося усього стільки пережити...»

Рік Афганістану замість п’ятирічки Забайкалля

На початку 1981 року, після служби в обмеженому контингенті в Німецькій Демократичній Республіці та у Білоруському військовому окрузі, Валерію Січовому треба було вкотре «замінюватися» — переїжджати в інше місце. Досвідченому інженеру полку, який уже встиг закінчити ще один вищий військовий навчальний заклад, запропонували два варіанти: або п’ять років Забайкалля, або на рік — в Афганістан.

Тоді ще зовсім мало знали про війну в Афганістані. «Вантаж 200» — домовини з убитими — вже почав прибувати у Союз. Але заміни тих, кого відправили першими, ще не було, тож розповідей очевидців ще ніхто не чув, — каже Січовий. — На Далекому Сході я вже був, відчув, яке там складне життя. Я б і стерпів. Але ж сім’я — молодшому сину Ігорю було вже майже вісім років, а менший Денис тількино народився. Галя погоджувалася їхати в Забайкалля, але я вирішив вибрати однорічне «заслання».

У штабі Туркестанського військового округу військовикам вручили закордонні паспорти, зробили щеплення — і в літак. «Ще на військовому аеродромі біля Ташкента ми поспілкувалися з 1819річними пораненими солдатиками, — згадує Валерій Михайлович. — Ні краплини дитячої наївності в очах. І тверде переконання: «Для чого ми вплуталися в Афганістан?».

Інженером окремого змішаного авіаційного полку (25 літаків і близько 70 гвинтокрилів) Січовий прослужив рік і два місяці. В основному, ремонтували техніку, лагодили підбиті гвинтокрили, у місцях бойових сутичок — якщо неможливо було транспортувати розбиті чи підірвані машини на територію полку — ліквідовували частини, які душмани могли використати проти «шураві».

Операція, що почалася 15 травня 1982 року в Паншерській ущелині проти банд Ахмад Шах Масуда, була великомасштабною, у ній взяли участь більше 20 тисяч радянських вояків. Полк, де служив Січовий, теж задіяли: із гвинтокрилів вели обстріл, висаджували десант, евакуювали поранених і вбитих. Є робота і для пошуковорятувальної служби. Треба замінити шасі однієї «вертушки». А ще обов’язково ліквідувати «липу» — конструкцію, яка відводила від гвинтокрила ракету, — щоб душмани не зуміли сконструювати їй протидію.

Куля зі зміщеним центром і ніч у моргу

«18го числа нас висадили метрів за 300 від кишлака, з іншого боку — річка і прямовисна скеля. Почався обстріл, — згадує Січовий. — Коли закінчився, ми вирішили йти в населений пункт. Зпід нашого підбитого гелікоптера — знову автоматна черга. Чухчух — пробігли ми по піску, хлопці перестрибнули через дамбу. Я стріляю з автомата. Обпекло болем ногу — влучила куля. Стало страшнувато. Але через дамбу перестрибнув — і ще одна куля наздогнала. Впав. Наче живий, але ніг не відчуваю і говорити не можу. Снайпер ще в голову солдатику влучив. Потім година чи дві затишшя. Бачу — офіцер Володя Попов повзе. Намагаюся показати, що не треба. А він уже почав мене тягнути. У нього теж влучили... Потім пам’ятаю лише, що у гвинтокрилі летіли, біль був нестерпним. У голові крутилося: чи здохнути б, чи щось би мені вирізали».

Одна з куль, що поранила Січового, — зі зміщеним центром: пройшла біля серця, прострелила легені, відірвала чотири ребра, а насамкінець заплуталася у кишковику. Військові хірурги боролися за життя інженера. Але з операційної пораненого винесли... у землянку, куди складали мертвих.

«Мені поталанило, що санітари поклали мене біля входу, — каже «афганець». — Там я з дренажами, трубками пролежав із пізнього вечора до ранку. А коли тіло хотіли забирати, застогнав. Потім у Кабулі мені відмивали номер мерця на плечі і п’ятці».

Але «воскресіння» не було заключним щасливим акордом. Бо дуже оперативними виявилися штабісти — і мамі Валерія Січового уже встигли відправити «похоронку». Від такої звістки дві доби непритомною пролежала дружина, голосили всі рідні. Але коли прийшов черговий «чорний тюльпан» — цинкової труни Валерія Січового не виявилося. Тоді батьковідставник почав через Київ і Москву пробиватися в Ташкент. На початку липня батько і дружина прилетіли до Валерія Михайловича у шпиталь.

* * *

...Потім було ще багато поневірянь із лікуванням, роботою, житлом. За роки все більш­менш утряслося.

Валерій Михайлович Січовий, в якого вже двоє дорослих синів і стільки ж онуків, трохи жалкує, що в родині не продовжилася військова династія. Але підполковник у відставці безмежно радий, що війна для Січових закінчилася майже 30 років тому.

Валентина САМЧЕНКО

 

ДО ДАТИ

20 років тому, 15 лютого 1989го, для Радянського Союзу закінчилася афганська кампанія. Згодом військову інтервенцію, яка розтягнулася у часі більш як на дев’ять років, визнали політичною помилкою. Та учасникам афганської війни — а це близько мільйона осіб — від того не стало легше.

Сьогодні в Україні мешкає близько 170 тисяч людей — учасників обмеженого контингенту радянських військ в Афганістані і близьких родичів загиблих на тій

чужій землі. Близько 20 тисяч «афганців» — поранені й інваліди. Загинули в Афганістані 3 280 призваних з України; 72 людини зникли безвісти чи потрапили в полон.

«Раніше матері за загиблого сина платили 39 гривень, зараз — 142, — каже голова Української спілки ветеранів Афганістану Сергій Червонописький. — На що вистачить таких грошей?! Держава не спромоглася виділити жодної копійки на святкування 20ї річниці виведення військ».

Завтра біля Музею воїнів­«афганців» у Києві ветеранів­інтернаціоналістів частуватимуть солдатською кашею і «бойовими» 100 грамами. О 17й годині почнеться акція «Запали свічку пам’яті».

  • Голодомори й лихоліття «мами за законом»

    Іде другий десяток літ, як немає з нами дорогої для мене людини — Євдокименко Ірини Пилипівни, матері моєї дружини, а по-простому — тещі (або, як прийнято в англійців, mother-in-law, «мами за законом»). Народилася вона у 1910 році. >>

  • Ноги замість мотора

    30-річний черкащанин Олексій Ганшин ніколи не мав автомобіля і навіть не хоче його купувати. Бо в нього є веломобіль. Олексій не просто любить на ньому подорожувати, він власноруч будує ще й лежачі велосипеди. У планах народного умільця — власна велосипедна фірма на зразок тих, що працюють у Європі. >>

  • За ним сумує місто...

    Сьогодні — 9 днів, як пішов із життя Ігор Калашник, політик, громадський діяч Черкащини, доктор економічних наук, заслужений будівельник України, лауреат загальноукраїнського рейтингу професійних досягнень «Лідер України», депутат Черкаської міської ради кількох скликань і багаторічний друг нашої газети. Йому було лише 55 років. Раптова і трагічна смерть шокувала всіх, хто знав Ігоря Миколайовича. >>

  • «Я давно вже став українським націоналістом»

    Ще жоден художник тему сучасної українсько-російської війни досі не втілював настільки масштабно, як 53-річний художник iз Дніпропетровська Сергій Чайка. Його нова картина вражає грандіозністю, насиченістю образів українських героїв, серед яких у центрі постає Надія Савченко. >>

  • Не в грошах щастя

    Звістка про те, що Василю Пилці з Кривого Рогу замовили портрет короля Кувейту, нещодавно була розповсюджена багатьма ЗМІ як неабияка сенсація. Особливої ж пікантності додавало те, що українському майстру гравюри на склі за таку роботу ніби мають заплатити гонорар у сумі річного бюджету України. >>

  • «Ми такі люди — співати вміємо, а балакати не дуже!»

    Більше 30 років поспіль українська народна пісня допомагає черкаській родині Карпенків на їхньому життєвому шляху. Саме пісню та музику Ніна Петрівна i Володимир Михайлович називають тим джерелом натхнення, яке підтримує, дає сили і дарує настрій. І тоді як добре на душі, і тоді як важко. >>