«Ваш кредит — це пакт Ріббентропа-Молотова»

11.02.2009
«Ваш кредит — це пакт Ріббентропа-Молотова»

Формальне рукостискання перед сутичкою. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

Засідання Ради національної безпеки та оборони, на якому обговорювалася «топова» тема — газовий конфлікт і переговори з Росією, — мало стати рингом для дискусії між українськими керівниками. Засідання РНБО кілька разів переносилося, а вчора все­таки відбулося.

На початку засідання Віктор Ющенко як глава РНБО розкритикував газові угоди Юлії Тимошенко та домовленості про позику від Кремля. «Найтяжче моральнопсихологічно коментувати те, що за цими двома великими угодами зроблено таємний протокол Молотова­Ріббентропа, коли постає мова про надання п’ять мільярдів кредиту з боку Росії», — відзначив Президент. За його словами, під час переговорів про отримання позики порушували питання про згоду України на «нульовий варіант» (Росія бере на себе борги СРСР, а країни екс­Союзу відмовляються від претензій на власність, яка до 1991 року була спільною).

За свідченням сайту «Українська правда», при цьому на Банковій відбулася перепалка. Тимо­шенко, реагуючи на слова Президента, сказала: «Це не відповідає дійсності». Віктор Ющенко, аби аргументувати свої слова, попросив принести директиви на переговори, підписані заступниками двох міністрів. «Дивимось 11й пункт, — зачитав Ющенко, — де записано: «перспективи ратифікації угоди про «нульовий варіант». Президент застеріг, що «це серйозні для нації питання, які не повинні залежати від імпровізації однієї людини, незалежно від її високого статусу».

Ющенко розкритикував і січневі угоди щодо постачання газу. «За словами Прем’єр­міністра, ми отримали велику перемогу в газових переговорах. Настільки велику, що не знаємо, що з нею робити», — відзначив Президент. Він додав, що керівник уряду не виконала його директиви і «не мала повноважень на ухвалення рішень у рамках московських домовленостей».

Прикриваючись деклараціями про усунення «Росукренерго», уряд завів на внутрішній ринок «Газпром», вважає Віктор Ющенко. При цьо­му Президент заперечив чутки, ніби він і його близькі мали відношенні до «РУЕ». «Я не займався вашим смердючим газом жодного дня свого життя, щоб я мав там будьякий приватний інтерес, щоб я або моя родина мали там будьякий приватний інтерес», — обурився глава держави.

Ющен­ко також розкритикував пункт угоди, за якою «Нафтогаз» отримав від «Росукренерго» право вимоги 1,7 млрд. дол., які раніше належали «Газпрому». «Чому урядова державна компанія перебрала вимогу спірного платежу, який належав «Газпрому»? Нехай би «Газпром» сам собі забирав ці платежі, це ж одна компанія», — висловився з приводу сумнівної преференції Ющенко.

«Жодне слово пана Ющенка не відповідає дійсності», — парирувала після виступу Президента Юлія Тимошенко.

Відразу після промови глави держави операторів попросили вийти з зали, бо подальше обговорення мало проходити в закритому режимі. Прем’єрка вимагала слова на публіку, хоча сама на засіданнях уряду не раз вимагала від журналістів покинути зал, аби не дати слова неугодним міністрам.

Згодом на брифінгу Тимошенко звинуватила РНБО в «зобов’язуванні уряду повернути «Росукр­енерго», повернути їм 11 млрд. газу, які належать Україні, які Україна чесно купила у «Газпрому», чесно заплатила гроші».

 

КОМЕНТАР З ПРИВОДУ

«Ціну кредиту дізнаємось запізно...»

Джеймс Шерр, керівник програми з питань Росії та Євразії Лондонського королівського інституту міжнародних відносин, консультант НАТО з питань України:

— Україні буде вкрай важко фінансово виконати нову «газову» угоду з Росією. Адже країна стоїть лише на початку економічної кризи. Тим більше буде важко, якщо криза долатиметься завдяки російському кредиту, про який зараз йдеться. Якщо такий кредит буде взято в Росії, то ми ніколи не дізнаємося, якою була його справжня ціна (а як і дізнаємося — то занадто пізно)... Відтак Росія чекатиме від України поступок за ту ліберальність, яку вона, Росія, проявить у цю скрутну хвилину до України.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>