Нельотна погода — не лише для Президента

06.02.2009

Учора в Кіровограді чекали Віктора Ющенка. Але на святкування 70–річчя області та Всеукраїнську нараду з питань заборгованості у виплаті зарплат прибув не він, а заступник глави секретаріату Президента Роман Безсмертний. «Президент не зміг приїхати у зв’язку з поганими погодними умовами», — повідомив гість.

Хай там як, присутні на нараді керівники державних адміністрацій Харківської, Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Черкаської, Полтавської та Кіровоградської областей почали активно обговорювати ситуацію з виплатою заробітної плати та виконанням бюджетів. Виявилося, що проблеми у них схожі. В обласних бюджетах не закладена нова ціна на газ. Відповідно, ні про яке виконання бюджету не йдеться. Крім того, продовжується спад промисловості. Наприклад, на Кіровоградщині практично не працює 32 підприємства.

Серед проблем виробничої галузі — заборгованість у виплаті ПДВ, борги перед підприємствами таких державних структур, як «Укрзалізниця» тощо. Борг залізничників перед Крюківським вагонним заводом уже досяг 230 млн. грн. «Губернатори» зійшлися й на тому, що брак коштів на виплату зарплат може датися взнаки вже за місяць.

Серед пропозицій учасників наради — енергозберігаючі та інноваційні технології, розвиток власних родовищ газу і бурого вугілля. Згадали і про неефективне керівництво. Агітуючи за зменшення бюрократичного апарату і підвищення його ефективності, Роман Безсмертний з ностальгією згадав своє дітище — адміністративну реформу. Щоправда, особливої підтримки від обласних і районних керівників не прозвучало.

Що ж робити, коли немає оптимістичних економічних прогнозів навіть на найближчий час? Потрібно утримувати ситуацію і працювати з тим, що є сьогодні, домовилися керівники в Кіровограді.