НОВИНИ ПЛЮС

04.02.2009

Тимошенко збирає в бюджет менше грошей, ніж каже

З’явилися дані, які прояснюють повідомлення прес–служби Кабміну про цілковите виконання плану надходжень у держбюджет у січні 2009 року. Зокрема, пише газета «Коммєрсант–Україна», Міністерство фінансів у січні змінило свої фіскальні плани і домоглося від НАК «Нафтогаз України» сплати 1,8 млрд. грн. простроченого боргу (із митним оформленням газу та надходженням відповідного податку в спецфонд держбюджету). Однак, навіть використовуючи ці схеми та проводячи бюджетну корекцію за 2008 рік, уряд не виконав план доходів загального фонду бюджету на 14%. За даними джерела в секретаріаті Президента, загальний фонд бюджету виконаний лише на 86% — перераховано 9,07 млрд. грн. замість 10,5 млрд. грн. Тож експерти «Коммєрсанта» вважають, що уряд маніпулює цифрами, будуючи економічну політику на обмані.

Уряд урізає штати

Кабмін почав виконувати програму скорочення адміністративних витрат, у тому числі — за рахунок звільнення заступників міністрів. Про це пише газета «Дєло», нагадуючи, що керівництво уряду пообіцяло скоротити адмінвитрати на третину. Першими звільнили трьох заступників міністра охорони навколишнього середовища Георгія Філіпчука — на засіданні Кабміну минулої середи він назвав імена чиновників, з якими готовий розпрощатися, і Прем’єр Юлія Тимошенко відразу підписала відповідний наказ. У результаті у Філіпчука залишилося сім заступників. За словами міністра Кабміну Петра Крупка, вимога про скорочення витрат стосується всіх органів виконавчої влади, тому звільнення триватимуть.

Гриценко написав Конституцію

Голова Комітету ВР з питань національної безпеки та оборони, депутат від «НУНС» Анатолій Гриценко вчора презентував у парламенті свій проект змін до Основного закону, який назвав «Конституцією порядку». Проект передбачає коригування 76 зі 161 статті чинної Конституції. Зокрема, Гриценко пропонує створити сильну президентську республіку. Згідно з законопроектом, Президент очолює уряд і формує його відразу після інавгурації. Як запобіжник від авторитаризму автор пропонує спростити процедуру імпічменту, дозволивши парламенту знімати Президента двома третинами голосів.

Здоров’я Президента

Особистий лікар Президента Ростислав Валіхновський повідомив про значне поліпшення здоров’я свого пацієнта. За словами медика, який водночас є і заступником керівника Державного управління справами, з організму Віктора Ющенка виведено вже 95 відсотків діоксину, а стан здоров’я глави держави — «нормальний і стабільний». Зокрема, переказує слова Валіхновського УНІАН, разючі зміни у стані свого здоров’я Ющенко продемонстрував під час недавнього святкування Водохреща, коли занурювався в ополонку.

Амбіції Яценюка

Екс–Голова Верховної Ради, народний депутат від «НУНС» Арсеній Яценюк буде готовий сказати у травні, чи балотуватиметься він на наступних президентських виборах. В ефірі програми «Свобода слова» на каналі ICTV лідер руху «Фронт змін» зазначив: «У травні мені виповниться 35 років, і тоді, відповідно до Конституції України, я буду мати право балотуватися в Президенти України».

Нові пропозиції Фірташа

Україна повинна створити спільне підприємство з російським «Газпромом» і європейськими газовими компаніями, включаючи E.On AG та GDF Suez SA, щоб гарантувати постачання газу в Європу, заявив мільярдер Дмитро Фірташ в інтерв’ю агентству «Блумберг». Згідно з пропозицією власника фірми «Росукренерго», російські, українські та європейські інвестори могли б отримати по третині акцій нового підприємства, а Україна «повинна внести в нове підприємство свою газотранспортну систему, яка оцінюється в 20 млрд. доларів».