Кіно і росіяни

04.02.2009

Міністерство оборони України зачепило за живе намагання російського журналіста Аркадія Мамонтова у фільмі «Свій–чужий» (вийшов в ефір 1 лютого на телеканалі «Росія») довести участь українських військовослужбовців у війні на Кавказі у серпні 2008 року. Мамонтов розповідає, нібито атаку на Цхінвалі з грузинського боку здійснювали 270 українців, із них 10—15 були вбиті. Натомість наше оборонне відомство заявляє: автор не має реальних документальних підтверджень участі українських вояків у цьому конфлікті, а «доказова» база фільму ґрунтується лише на «балачках–поясненнях» так званих «свідків». При цьому не було представлено жодного кадрового військовослужбовця ЗС України, який би підтвердив свою участь у російсько–грузинському конфлікті. Фільм, підготовлений на низькому професійному рівні, носить провокативний характер і направлений на дискредитацію держави Україна та її Збройних сил, ідеться в заяві прес–служби МО з цього приводу.

У Міноборони нагадують, що це не перша спроба дискредитації Української держави та її армії. У 2006 році на каналі «Росія», також у рамках проекту «Спеціальний кореспондент», було продемонстровано фільм «Під грифом «Таємно» за авторством того ж таки Мамонтова. В ньому йшлося про нібито існування в Україні секретних в’язниць ЦРУ. Тоді в судовому порядку інформацію, подану в фільмі, було визнано недостовірною, і суд зобов’язав її спростувати.

«Нас уже не дивує cкандальна «творчість» російського журналіста Мамонтова, — зауважив у розмові з «УМ» начальник прес–служби Міноборони Костянтин Саділов. — Автор фільму, за нашою інформацією, має більше нагород (три ордени й три медалі), аніж будь–який російський кадровий військовий, якому довелося побувати в «гарячих точках». Тому зрозуміло, чому він так вислужується».

«Складається враження, що переважна частина «відеодоказів» про підготовку «українськими військовими фахівцями» грузинських військовослужбовців знімалася десь у російській або південноосетинській глибинці, а при нестачі відеоматеріалів автор фільму використовував рекламні відеоролики про контрактну службу у Збройних силах України», — йдеться в заяві МО. Відтак реакція керівництва Міністерства оборони на фільм «Свій — чужий» буде адекватною і не менш жорсткою, ніж на попередній фільм–пасквіль «Під грифом «Секретно», попереджають у військовому відомстві. Тобто, ймовірно, слід чекати на судовий позов.