Вперед... у минуле!

30.01.2009

Складна фінансово–економічна ситуація — вона ж криза, у потужному промисловому регіоні стає все відчутнішою та реальнішою. Свідченням цього є й бюджет Донецької області на 2009 рік, за який змушені були проголосувати депутати обласної ради. Отже, головний фінансовий документ області в нинішньому році на 1,5 мільярда гривень менший, ніж у минулому.

Найголовнішою причиною зменшення доходів вважається падіння в регіоні рівня заробітної плати. За прогнозами фахівців, у поточному році середня місячна зарплата мешканців області триматиметься на рівні 1600—1800 гривень. Мінус очевидний, якщо вважати, що наприкінці 2008 року цей показник становив більше 2 тисяч гривень. А за деякими показниками регіон змушений «відступати» не тільки в минулий, а й у позаминулі роки. Зокрема, за надходженням податків із доходів фізичних осіб, а це вважається голов­ним джерелом наповнення місцевих бюджетів, Донеччина нині опинилася на рівні кінця 2007 року.

Фінансова скрута дається взнаки настільки, що під час затвердження бюджету області на 2009 рік навіть не передбачено й не закладено кошти на реалізацію програм соціально–економічного розвитку міст чи районів. Причина та сама — зараз немає впевненості, що з’являться гроші для виконання згаданих програм. Щоправда, залишаються сподівання, що до цього питання повернуться під час коригування бюджету за підсумками першого кварталу, коли ситуація з обсягами фінансових надходжень стане дещо яснішою.