«Швидше вмикайте верстат!»

24.01.2009

Уряд Юлії Тимошенко, незважаючи на стабілізацію останнім часом національної валюти, вимагає відставки керівництва Нацбанку. Цього разу уряд звинувачує НБУ у високій ціні на імпортні енергоносії. «На ціну газу значно впливає курсова політика НБУ, — заявив перший віце–прем’єр Олександр Турчинов. — Якщо не буде стабілізований курс гривні, а це негайно треба робити, то, безумовно, ціна буде достатньо високою за рахунок того, що газ ми купуємо за долари».

Парламент уже двічі розглядав питання курсової політики Нацбанку та висловлював недовіру голові НБУ Володимиру Стельмаху. Втім змінити керівництво Нацбанку, згідно з Конституцією, може лише Президент. Та нещодавно народні депутати від БЮТ зареєстрували два законопроекти, які описують технологію відсторонення Стельмаха від керівництва Нацбанком із метою передачі його повноважень голові ради НБУ Петру Порошенку. Проте змінити керівника Нацбанку поки що не вдається, адже Стельмах перебуває у відпустці.

За час його відсутності гривня стабілізувалася: міжбанківський курс знизився з 8,9 до 8 грн. за долар. «Поки ми витрачаємо на залагодження коливань менше резервів, ніж очікували», — говорить керівник групи радників голови Нацбанку Валерій Литвицький. — НБУ має достатній запас для інтервенцій на перший квартал цього року і тому намагатиметься ще на цьому тижні наблизити офіційний курс гривні до ринкового курсу, аби розрив між ними не перевищував 1–2%».

Порушити ці плани, на думку експертів, може знову ж таки газова сфера: якщо Україна купуватиме російський газ за авансовим платежем, необхідно буде «збирати валюту», і тоді курс може досягти рівня 10 грн. за долар на готівковому ринку. Це й може стати формальним приводом для кадрових рішень у НБУ.

За неофіційною інформацією, Володимир Стельмах є палким противником ідеї уряду щодо додаткової емісії національної валюти — аби перекрити дефіцит державного бюджету в «передвиборчий рік» та дати поштовх економіці ціною шаленої девальвації гривні. Ймовірно, що Петро Порошенко, якого вважають близьким до нинішнього Прем’єра, підтримає політику уряду. На думку міністра фінансів Віктора Пинзеника, увімкнений верстат на фабриці грошових знаків призведе до величезної інфляції, після чого стабілізувати гривню буде дуже важко. «Вирішення проблем традиційним українським методом — через емісію, призведе до втрати купівельної спроможності гривні, — говорить Пинзеник. — А в цьому випадку виникне хвороблива перспектива виходу із кризи протягом багатьох років. Ми уже це переживали».

КОМЕНТАР

«Прем’єр–міністр вживає всіх можливих засобів для того, щоб переключити увагу суспільства з теми результатів переговорів про постачання природного газу в Україну», — зазначив у своїй заяві керівник секретаріату Президента Віктор Балога. На думку голови СП, знімати голову Нацбанку під час економічної кризи не є стабілізаційним заходом. «Справа не в Стельмаху, і всі політичні сили це чудово розуміють, — підкреслив Балога. — Увімкнути станок — це загроза жбурнути країну назад у 90–ті роки. Кожна людина, яка має заощадження, — заручник такої політики».