Атестат зрілості

Атестат зрілості

Малопримітною на перший позір, а проте вельми обнадійливою тенденцією проминулого книжкового сезону є з’ява певної критичної маси видань есеїстики. Поміж найбільш поцінованих експертами рейтинґу «Книжка року» — «Флешка» Юрка Іздрика (Івано–Франківськ: Лілея–НВ), «Сад Меттерніха» Миколи Рябчука (Л.: Класика), «Злами й консенсус» Анатолія Дністрового (Х.: Акта), «Ваші мертві вибрали мене...» Джеймса Мейса (К.: Українська прес–група) та три збірки поляка Збіґнєва Герберта «Варвар у саду», «Лабіринт біля моря», «Натюрморт з вудилом» (К.: Дух і Літера).

Це щасливе число 13

Це щасливе число 13

Президент американської Академії кіномистецтв та наук Сід Гейніс та актор Форест Вітакер оголосили позавчора під час короткої урочистості в Лос–Анджелесі список номінантів на цьогорічні премії «Оскар». Так званий «короткий» список претендентів на ці головні кінонагороди США (по п’ять претендентів — у кожній із головних категорій та по три — претенденти у другорядних категоріях) визначають 5810 членів академії шляхом таємного голосування. Переможців у кожній категорії кіноакадеміки так само визначать таємним голосуванням. Переможців назвуть 22 лютого на 81–й оскарівській церемонії, ведучим якої буде австралійський актор Х’ю Джекмен.

На «дідові» іменини

На «дідові» іменини

Аби «Дід», як лагідно називають черкащани свого талановитого земляка Данила Нарбута, побачив виставку своїх картин у Черкаському краєзнавчому музеї, відкриту 22 січня, якраз на його іменини, то, певно, був би задоволений такою шаною. На розсуд любителів його творчості виставлено кілька чудових серій — «Квіти України», «Черкаський базар», «Полковники».

Він? Вона? Вони!

Він? Вона? Вони!

Останнім часом репертуарна політика столичних театрів зробила досить помітний маневр у бік стосунків «Він—Вона». Що не прем’єра, то історія двох, які заплуталися у своїх почуттях і приречено блукають лабіринтами пам’яті та надій, сподіваючись віднайти себе поодинці і разом. Можна було б звинуватити театри у певній одноманітності, але, на щастя, таких приводів вони не дали: всі вистави, представлені на суд глядачів, вийшли досить оригінальними — за стилем, подачею «харчу для роздумів», акцентами...

Всі статті рубрики