На «дідові» іменини

24.01.2009
На «дідові» іменини

На виставці картин Данила Нарбута. (Фото автора.)

Аби «Дід», як лагідно називають черкащани свого талановитого земляка Данила Нарбута, побачив виставку своїх картин у Черкаському краєзнавчому музеї, відкриту 22 січня, якраз на його іменини, то, певно, був би задоволений такою шаною. На розсуд любителів його творчості виставлено кілька чудових серій — «Квіти України», «Черкаський базар», «Полковники».

На виставці можна побачити й окремі полотна цього видатного майстра пензля, зокрема, «Тополі», присвячені Чорнобильській трагедії. Тут же виставлено і відреставровані картини «Маки», «Козак Мамай», «Весна», «Квіти поділля», «Дід Іван», котрі зберігалися у міському будинку культури, а потім були передані спадкоємиці художника, онуці Лесі Нарбут. Виставка діятиме півтора місяця.

«Багатьом картинам по двадцять років, до того ж полотно на них різне — і густа тканина, і рідка, тож складність реставрації була ще й у тому, що доводилося застосовувати консерванти та лак. Реставрацію картин Данила Нарбута, котрого я особисто знав і називав «айсбергом», будемо продовжувати й надалі», — зазначає черкаський художник Віктор Крючков.

Як розповіла «Україні молодій» Леся Нарбут, ця виставка є початком від­родження пам’яті про Данила Георгійовича. Наступним кроком буде презентація його фотоальбому, в якому зібрано 300 робіт її діда. А ще пані Леся сподівається, що цього року в Черкасах, на базі обласного художнього
музею по вулиці Хрещатик, відкриється музей Данила Нарбута. Там у чотирьох кімнатах уже ведуться ремонтні роботи.