Це щасливе число 13

24.01.2009
Це щасливе число 13

Актор Форест Вітакер та президент американської кіноакадемії Сід Гейніс оголосили оскарівських «півфіналістів». (Фото Рейтер.)

Президент американської Академії кіномистецтв та наук Сід Гейніс та актор Форест Вітакер оголосили позавчора під час короткої урочистості в Лос–Анджелесі список номінантів на цьогорічні премії «Оскар». Так званий «короткий» список претендентів на ці головні кінонагороди США (по п’ять претендентів — у кожній із головних категорій та по три — претенденти у другорядних категоріях) визначають 5810 членів академії шляхом таємного голосування. Переможців у кожній категорії кіноакадеміки так само визначать таємним голосуванням. Переможців назвуть 22 лютого на 81–й оскарівській церемонії, ведучим якої буде австралійський актор Х’ю Джекмен.

Цього року абсолютним лідером за кількістю номінацій став фільм режисера Девіда Фінчера «Дивна історія Бенджаміна Баттона», який претендує на «Оскара» в 13 категоріях. Це екранізація короткого оповідання класика американської літератури Скотта Фітцджеральда про людину, яка проходить відмінний від усіх людських істот життєвий шлях: від старості до молодості й далі до дитинства. У головній ролі — суперзірка американського кіно Бред Пітт. За жанром, це дивна любовна історія. Британсько–індійський фільм режисера Денні Бойла «Мільйонер із міських нетрів», який став лідером на цьогорічній церемонії вручення «Золотих глобусів», отримав 10 номінацій. «УМ» уже повідомляла, що це історія 18–річного індуса з нетрів Мумбая, якому привалило щастя в телевікторині «Мільйонер». Останній фільм із кіносеріалу про пригоди героя коміксів Бетмена «Чорний лицар» буде претендувати на «Оскара» у восьми категоріях, включно з можливою посмертною нагородою в категорії «краща чоловіча роль другого плану» для виконавця ролі Джокера — талановитого австралійського актора Хіта Леджера, який рік тому вкоротив собі життя наркотиками. В історії «Оскарів» був лише один випадок вручення нагороди посмертно: 1976 року нею нагородили померлого перед церемонією британського актора Пітера Фінча за роль у фільмі «Телемережа».

 

ПРЕТЕНДУЮТЬ

Список номінантів у чотирьох найпрестижніших категоріях.

«Кращий фільм року»: «Фрост проти Ніксона», «Читач», «Харві Мілк», «Мільйонер із міських нетрів» та «Дивна історія Бенджаміна Баттона».

«Кращий режисер»: Девід Фінчер («Дивна історія Бенджаміна Баттона»), Денні Бойл («Мільйонер із міських нетрів»), Рон Говард («Фрост проти Ніксона»), Стівен Долдрі («Читач»), та Гас Ван Сент («Харві Мілк»).

«Кращий актор»: Річард Дженкінс («Відвідувач»), Френк Лангелла («Фрост проти Ніксона»), Шон Пенн («Харві Мілк»), Бред Пітт («Дивна історія Бенджаміна Баттона») та Міккі Рурк («Борець»).

«Краща акторка»: Енн Хетевей («Рейчел виходить заміж»), Анджеліна Джолі («Підміна»), Меліса Лео («Замерзла ріка»), Меріл Стріп («Сумнів») та Кейт Уїнслет («Читач»).