Уран в обмін на податки

21.01.2009

Уран під Кіровоградом видобувають не одне десятиліття. Але старі запаси руди закінчуються, а для розробки нових гірничих відводів потрібен дозвіл районної, міської та обласної рад. Про отримання таких документів до кіровоградських депутатів і звернулося підприємство «Схід ГЗК». І коли з районною і міською радою клопотів було менше, там дозвіл дали в обмін на обіцянки підтримувати соціальні програми, то депутати Кіровоградської облради підійшли до питання глобальніше і з першого разу проголосували проти добування урану.

Вони вчасно згадали, що Кіровоградська область займає одне з перших місць в Україні за кількістю онкозахворювань. І хоча добування урану — не єдина цьому причина, але за діяльність, що може завдати шкоди довкіллю, необхідна компенсація. Відтак урановидобувне підприємство поставили перед вимогою — платити хоча б половину податку на прибуток у бюджет області. Адже раніше всі податки комбінат сплачував за місцем реєстрації — у Дніпропетровській області, а не за місцем розташування. Крім того, комбінату запропонували підписати соціальну угоду.

Отож після тривалих переговорів підприємство «Схід ГЗК» таки отримало дозвіл Кіровоградської облради на видобуток уранової руди неподалік міста. Згідно з угодою, п’ять–десять відсотків від прибутку шахта перераховуватиме на соціальний розвиток Кіровограда. Також очікується надходження 102 мільйонів гривень у місцеві бюджети — туди, де розташовані Інгульська та Смолінська шахти.

Частина депутатів проголосувала проти розробки уранових родовищ під містом. Якщо добувати уран, то вже під містом з особливим екологічним статусом. Надання ж такого статусу Кіровограду частина депкорпусу та екологи міста вважають просто необхідним.