Рейс на Москву

17.01.2009
Рейс на Москву

Труба і досі порожня. (Фото Рейтер.)

Чи домовляться сьогодні Володимир Путін з Юлією Тимошенко — не відомо, але Європейський Союз дуже сподівається, що рішення щодо постачання «блакитного палива» до Європи нарешті ухвалять. Аби російській та українській сторонам було легше домовитися, Євросоюз готовий направити на цю зустріч до Москви делегацію високого рівня. Про це заявив журналістам у Брюсселі представник виконавчої влади Єврокомісії Йоханнес Лайтенбергер. На його думку, газова дискусія стосовно постачання російського газу в країни Європи через українські транзитні шляхи і так затягнулася, тому представники країн ЄС планують своєю присутністю на сьогоднішніх газових переговорах підштовхнути дві сторони до прийняття рішення. Як заявив представник ЄС, його керівництво готове звернутися до міністра енергетики Чехії Мартіна Рімана і європейського комісара Андріса Пієбалгса з проханням узяти участь у російсько–українських газових переговорах. «Але за умови, що російський і український керівники будуть цілковито брати участь у ній і мати мандати на ухвалення довгострокового рішення проблем», — наголосив Лайтенбергер.

 

Європа вимагає газ...

Не очікуючи результатів переговорів, представники уряду ЄС продовжують вимагати відновлення постачання російського газу до країн Європи через територію України.

Прем’єр–міністр РФ Володимир Путін ситуацію з газовими переговорами бачить по–своєму. Він хоча й не заперечує проти присутності представників Єврокомісії на українсько–російських переговорах (більше того, він надіслав відповідні запрошення), але участі в переговорах європейці не братимуть. Рішення, які приймуть Тимошенко і Путін, будуть оголошені представникам ЄК вже після перемовин.

На думку українських та російських екс­пертів, на сьогоднішній зустрічі керівники урядів Росії й України будуть змушені домовитися про поновлення постачання газу в Європу та відповідні схеми. За повідомленнями у російських виданнях з посиланням на джерело в Кремлі, Путін та Тимошенко, швидше за все, ухвалять рішення про створення міжнародного консорціуму за участі європейців, які займаються транзитом газу через Україну. На думку Володимира Путіна, після прийняття відповідного рішення консорціум постачатиме технологічний газ в обсязі 6,5 млрд. куб. м на рік, який необхідний Україні для відновлення транзиту. Консорціум має продавати Україні технічний газ.

Українська сторона має іншу думку щодо роботи консорціуму. Він мав би закуповувати весь експортний газ «Газпрому», що йде транзитом через Україну. Як пояснив радник Юлії Тимошенко Олексій Гудима, з цією метою буде створена міжнародна компанія, яка купуватиме газ у «Газпрому» на кордоні України з Росією, а потім самостійно стежитиме за його транзитом. Утім, швидше за все, російський прем’єр не прийме таку пропозицію Тимошенко.

...а Україна може почекати

Стосовно відновлення постачання російського газу для України, то, прогнозують експерти, на сьогоднішній зустрічі про таке не домовляться. «Україні вигідно затягти переговори щодо відновлення постачання «блакитного палива», — пише російське видання «Вєдомості». — За перший квартал Росія пропонує платити по 450 доларів за тисячу кубометрів, а потім перейти на європейську формулу з подальшим зниженням слідом за нафтовими котируваннями. Простіше відразу почекати другого кварталу. Заводи через кризу і так затоварені, їм дорогий газ не потрібен, а населенню постачається газ, добутий в Україні».

Ще один аргумент, який підтверджує, що Україна може наразі й почекати — це те, що «Нафтогаз Україна» планує збільшити кількість видобування свого газу. Про це вчора заявив голова «Нафтогазу» Олег Дубина під час зустрічі з Президентом Ющенком. За словами Дубини, планується збільшити видобування власного «блакитного палива» майже наполовину. Дубина також підкреслив, що на сьогодні проблем із забезпеченням населення газом немає.

 

ДОБРА ВОЛЯ

Дамо європейцям у борг?

Президент Віктор Ющенко ввійшов у положення країн Європейського Союзу, які перестали отримувати російський газ через «загадкову» політику Росії, і готовий здійснювати транзит російського палива до Європи в борг — до того часу, поки не визначиться ситуація з ціною на російський газ для України. Про це Ющенко заявив позавчора ввечері перед початком зустрічі із прем’єр–міністром Великої Британії Гордоном Брауном у Лондоні. «Після того, як знайдеться порозуміння щодо об’ємів поставки [газу] на Україну, умови транзиту, Росія нам заплатить за транзит. А ми через транзит заплатимо Росії за той газ, який називають технологічним», — пояснив свою позицію Віктор Ющенко.

Під час зустрічі з Гордоном Брауном Ющенко зазначив, що у будь–якому випадку Україна зможе відновити транзитне газопостачання до країн Європи лише після того, як Росія почне закачувати необхідний обсяг газу на потреби країн–споживачів. «Україна не може качати те, чого немає», — сказав глава держави.

У свою чергу «Газпром» продовжує звинувачувати Україну у припиненні постачання російського транзитного газу до країн Європи. «Ми робимо все, що можемо, щоб мінімізувати вплив не правових дій України. Ми збільшили поставки газу європейським споживачам через альтернативні газогони, ми закуповуємо більше газу, але цього недостатньо. Єдиним шляхом для полегшення ситуації та запобігання гуманітарній катастрофі є негайне відкриття Україною газової труби до Європи», — наголосив заступник голови «Газпрому» Олександр Медведєв.

 

ДО РЕЧІ

Європа планує покарати за перекритий газовий вентиль і Росію, і Україну. «Нинішня ситуація завдає шкоди довірі до Росії як до країни–постачальника та до України як країни–транзитера, — заявив Мірек Тополанек, Прем’єр–міністр Чехії — країни, яка нині головує в ЄС. — Ця ситуація матиме фінансові, економічні і політичні наслідки для обидвох країн».

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>