Сам ґвалтую, сам шукаю...

14.01.2009

Неслухняних дітей, буває, частенько лякають не лише лозиною, а й міліцією. Мовляв, будеш пустувати, миттю дядько–міліціонер забере. А ось школярам Донеччини минулого року настійливо рекомендували боятися й остерігатися маніяка–педофіла, який шукав своїх жертв серед дівчаток молодших класів. І тепер, очевидно, і батьки, і вчителі, і правоохоронці мали рацію — невідомий збоченець, який підозрюється в скоєнні п’ятнадцяти (!) зґвалтувань малолітніх школярок, виявився співробітником правоохоронних органів.

 

Стережись «маніякомобіля»!

«УМ» неодноразово повідомляла про надзвичайну ситуацію, що минулого року склалася довкола навчальних закладів Донецької області. Потерпілі та окремі свідки розповідали про сріблястий або ж темний автомобіль, яким негідник під’їздив до шкіл, відшуковуючи чергову жертву. Називалися й марки — «Деу Ланос», «Шевроле» та «ВАЗ» останньої моделі. Потім з’явилися наступні деталі — в салоні автомобіля на дзеркалі заднього виду теліпається кумедний іграшковий песик. В іншому випадку розповідали про подібну прикрасу у вигляді кубиків.

Прикмети водія називали наступні: вік 30—40 років, зріст 178—180 сантиметрів, темне волосся з сивиною. Спираючись на свідчення потерпілих, був складений і розповсюджений фоторобот, яким обвішали приміщення фактично майже всіх шкіл області. Адже педофіл «гастролював» — його жертвами стали учениці молодших класів зі шкіл міста Єнакієвого, Шахтарська та Вуглегірська, а також у селах Старомихайлівка та Олександрівка Мар’їнського району та інших населених пунктів. Усього було зафіксовано 15 випадків сексуальної наруги над дітьми.

«Почерк» педофіла був таким: він під’їздив автомобілем до школи й вистежував одиноку школярку. Далі пропонував дитині покататися, а коли цей варіант не спрацьовував, силою заштовхував жертву до салону. Аби пасажирка не пручалася, швидко робив їй укол швидкодіючого снодійного. За попередньою версією, негідник використовував камексол — наркотичний препарат, що використовується медиками під час операцій. Як правило, сонних малолітніх педофіл вивозив до лісопосадок, де ґвалтував і залишав напризволяще. Наразі відомо лише про єдиний випадок, коли потенційній жертві вдалося втекти від переслідувача. Одна зі школярок потім розповіла про автомобіль, який тихенько їхав за нею, а невідомий дядько за кермом посміхався і пропонував підвезти. А потім він навіть вийшов і перегородив дорогу, та кмітливе дівча зуміло втекти й побігло на роботу до свого батька. І коли дівчинці показали фоторобот підозрюваного, вона без вагань упізнала свого переслідувача.

Не дивно, що у школах, особливо сільських, налякані вчителі та батьки змушені були вдаватися до різноманітних засобів перестороги. Дітей завжди проводжали до порога школи, а потім забирали після уроків. А ще у молодших класах школярів поділили на групи по чотири дитини в кожній, аби вони не ходили поодинці. Також для них склали безпечні маршрути пересування, рекомендували ходити до школи тільки освітленими вулицями і не бувати в безлюдних місцях.

«Шерше» серед своїх...

А що ж правоохоронці? Варто відзначити, що вони не лише фіксували свідчення потерпілих та радили батькам не залишати дітей без нагляду, а й намагалися вийти на сліди серійного педофіла. Зокрема, оперативна справа щодо невідомого розшукуваного нараховувала понад сорок (!) томів. Зважаючи на використання ін’єкцій, спершу небезпідставно з’явилася версія про те, що «дядя» на автівці — медик. Адже препарат, який він колов потерпілим, можна було отримати тільки за спеціальним рецептом. Окрім аптек та лікувальних закладів області, правоохоронці ретельно перевірили 6,5 тисячі власників автомобілів та п’ять тисяч персон, які були засуджені за подібні злочини. До речі, в ході пошуків підозрюваного слідчим вдалося розкрити низку подібних злочинів, скоєних стосовно дітей та підлітків. Також вони навіть вдалися до своєрідного перепису всіх причетних до зґвалтувань неповнолітніх.

«У цілому по Донецькій області правоохоронці встановили 98 педофілів, — каже начальник обласної міліції Донеччини Микола Куп’янський. — Це ті, хто раніше був засуджений, звільнений з місць позбавлення волі, хто перебуває під слідством».

Але тривалий час натрапити на підозрюваного не вдавалося. Тож за бездіяльність та безпорадність було звільнено понад три десятки міліціонерів, серед яких чотири начальники райвідділів міліції. Переважно ті, хто тривалий час ігнорував заяви батьків потерпілих дітей і не реєстрував їх. Мовляв, аби серед населення не виникло паніки. Але шукайте і знайдете. Позавчора генерал–майор міліції Микола Куп’янський оприлюднив не менш резонансну інформацію — підозрюваний є співробітником правоохоронних органів.

«Можу сьогодні сказати, що нами встановлена особа, яка здійснила ці злочини, — повідомив Микола Куп’янський. — Найближчим часом його буде оголошено в розшук. Та найголовніше те, що він — співробітник міліції. Як не прикро, та я змушений це сказати...»

Посилаючись на інтереси слідства, правоохоронці поки що утримуються коментувати інформацію про «перевертня» сексуальної орієнтації. Наразі тільки відомо, що він усе ще на волі і перебуває, як каже начальник обласного управління міліції, «на нелегальному становищі».

 

ДО РЕЧІ

У Запорізькій області затримано сексуального маніяка, який ґвалтував і грабував жінок на території Мелітополя. Як повідомляє ЦГЗ обласної міліції, пошуки злочинця почалися наприкінці минулого року, коли впродовж грудня відразу від декількох жительок Мелітополя надійшли заяви про напади. «Сценарії злочинів були схожими: зловмисник, погрожуючи ножем, задовольняв свою статеву пристрасть і забирав речі жертв. На пошуки були орієнтовані кращі співробітники міськвідділу міліції і кримінального розшуку. В результаті з’ясувалося, що 29–річний житель Мелітополя — сім’янин, батько малолітньої доньки і маніяк–насильник — одна й та сама особа», — повідомляють запорізькі правоохоронці.

Підозрюваного затримано, і нині він перебуває під вартою. Порушено кримінальну справу, під час розслідування якої вже встановлено вісім епізодів злочинної діяльності, проте правоохоронці вважають цю цифру не остаточною, адже жертви зґвалтувань не завжди звертаються до міліції.

  • І нема на то РАДИ

    Бурхливі політичні пристрасті розгорілися у районному центрі Карлівка, що на Полтавщині, перед обранням голови районної ради. Коаліція у складі депутатів від «Батьківщини», «Блоку Петра Порошенка» та «Свободи» висунула тоді кандидатуру Петра Світлика. >>

  • Вижити за лінією фронту

    Бійця АТО, який приїхав додому на реабілітацію після поранення в зоні бойових дій, уже з новими численними травмами голови госпіталізували до реанімації. За його життя борються лікарі у Вінницькому військово-медичному центрі. >>

  • Школа войовнича

    Батькам школярів добре відома ситуація, коли син чи дочка приходять зі школи і скаржаться на однокласників — той б’ється, той обзивається, а той і взагалі проходу не дає. >>

  • ЗалізоБЕТОНні докази

    Про тривалу відсутність мешканки Вінницького району заява в поліцію надійшла від брата зниклої лише 10 жовтня, оскільки той сам намагався знайти сестру й до останнього не вірив, що її немає серед живих. >>

  • Шукайте жінку

    Відомо, що 55-річний підприємець із Туреччини займався вантажними перевезеннями різних товарів та у справах часто відвідував Миколаїв. Саме в цьому південному місті йому влаштували справжню пастку, знаючи про його підвищену пристрасть до молоденьких дівчат. >>

  • Пані невДАЧА

    Дачники стверджують, що бачили їх за цим заняттям і навіть знають в обличчя. Правоохоронці ж у листах повідомляють, що ведуть слідчо-розшукові дії. Ця історія майже анекдотична. І з неї можна було б посміятися, якби все не було так сумно. >>