Заморожені кризою

14.01.2009

«Криза, синку, зачепить багатих. А нам узагалі кінець може прийти». Фраза з сумного анекдота на тему нинішніх економічних негараздів чи не найкраще пояснює ситуацію, в якій опинився український спорт. Поки сторінки медіа рясніли повідомленнями про скорочення своїх бюджетів деякими футбольними командами, менш заможні види зазнали серйозніших втрат.

 

Обділені грошима

Через погіршення економічної ситуації керівництво Федерації лижного спорту України нещодавно вирішило відмовитись від проведення в нашій країні двох міжнародних змагань. Не побачать українці чергового етапу Кубка Європи зі сноубордингу, запланованого на 7 лютого, а також фінальної частини Кубка світу з фристайлу 21 лютого. Обидва старти мали пройти в Києві на території НВЦ «Експоцентр України».

«Організаційно в нас усе вже було готовим. Тільки в останній момент підвели спонсори», — розповідає «УМ» державний тренер із фристайлу Антоніна Данилова. За її словами, спонсорських грошей мало вистачити для покриття близько 90 відсотків усіх видатків на проведення завершального етапу Кубка світу в Києві.

У Міжнародній федерації лижного спорту до українських проблем поставилися з розумінням. Адже скруту й скорочення видатків зараз відчуває чи не весь світ. Згадані етапи тепер прийме якась інша країна, а нам доведеться чекати кращих часів для організації подібних заходів власними силами.

Утім відмова від проведення змагань світового рівня не означає, що українські спортсмени не виступатимуть на них за кордоном. «Наразі ми можемо собі дозволити їздити на закордонні тренувальні збори, а також виступати на міжнародній арені», — ділиться ситуацією з фінансуванням збірної головний фристайліст держави. Резервний же склад займається на базі «Заросляк» біля підніжжя найвищої вершини українських Карпат — Говерли.

Не припинять змагатися і вітчизняні сноубордисти. Старший тренер збірної Віктор Баранов щойно повернувся з турніру в Австрії і був дуже здивований скасуванням українського змагання зі свого виду спорту. Інформацію про це нещодавно оприлюднили на офіційній інтернет–сторінці Федерації лижного спорту України.

«Уже в середу ми маємо вирушити на етап Кубка світу в Корею. Припиняти виступи на світовій арені не збираємось», — вітчизняні сноубордисти, за словами їхнього тренера, сповнені амбіцій.

Лижі лижам не рівня

На щастя, в Україні віднайшли кошти на проведення ще одного вагомого зимового змагання — Кубка Європи зі спринту серед лижників. Ці старти відбудуться 16—18 лютого в Харкові. Хоча «віднайшли» — це голосно сказано.

«Нам ці гроші ніби виділили, але досі вони до нас ще не дійшли. Але сподіваюся, що ми вдало проведемо цей етап», — ділиться думками державний тренер із лижних гонок Володимир Нечаєв. Змагання, на яких виступатимуть спортсмени Росії, Білорусі, Австрії, Латвії, практично в бойовому складі відвідає й українська збірна. Не побачать глядачі лише нашого лідера — Валентину Шевченко. Оскільки у спринті броварчанка майже не виступає, то вона обрала для себе інші старти, які, до того ж, пройдуть на місці майбутньої Олімпіади — її за рік прийматиме канадський Ванкувер.

Попри загальні фінансові негаразди, українські лижники стараються якось виходити з проблемної ситуації. Аби трохи зекономити коштів, проводять збори в країнах, де й відбуваються змагання. «Так і добре потренуватися виходить, і одразу ж можемо спробувати свої сили на тлі спортсменів з інших держав», — каже пан Нечаєв.