Квіти у «кравчучках»

13.01.2009
Квіти у «кравчучках»

Минулими вихідними перший Президент України Леонід Кравчук відзначив круглу дату — 75–річчя. Головною подією, приуроченою до ювілею, стала фотовиставка в Українському домі. Світлини з Леонідом Макаровичем заповнили аж три зали — центральну, велику і малу. Як розповіли «УМ» організатори виставки (а оргкомітет ювілею був навіть міжнародним), в експозиції представлено близько трьох сотень фото.

«Крім 75–річчя, ми відзначаємо також півстолітній ювілей громадсько–політичної діяльності Леоніда Макаровича, — пояснила заступник голови оргкомітету Наталія Захарченко. — Деякі фото взяті з сімейного архіву — їх ювіляр спеціально надав нам для виставки, тут зображені й сім’я, діти, онуки та правнуки. Але найбільш яскраво висвітлена, звісно, політична діяльність».

На урочисте відкриття виставки запросили багатьох відомих осіб, а не лише політиків. Непрошеними ж гостями на східцях Українського дому виявилися колишні однопартійці ювіляра — комуністи. Їхнє привітання було найоригінальнішим: червоні виставили на східцях кілька «кравчучок» — візків для важких сумок, названих на початку 1990–х років іменем тодішнього Президента. «Кравчуку Леоніду Макаровичу від українського народу!» — такий підпис доповнив критичні гасла на адресу людини, яка своїм підписом остаточно зруйнувала Радянський Союз і стояла на чолі держави в часи гіперінфляції.

Натомість народний депутат від Партії регіонів Ганна Герман подарувала екс–Президенту старовинне перо, яким писали поеми, а віце–прем’єр–міністр Іван Васюник — статуетку Богдана Хмельницького. Були на відкритті виставки й Володимир Литвин та Олександр Мороз, Борис Патон, інші відомі постаті, переважно «ще з тих» часів. Побачила громадськість і дружину ювіляра — Антоніну Михайлівну, яка завжди воліла залишатися непублічною, дітей та онуків Кравчука.

Перед тим, із ранку, «конвеєр» вітальників не припинявся в офісі одного з провідних членів СДПУ(о). Саме сюди прийшов наступник Леоніда І — Леонід ІІ, Кучма.

Без зайвої помпи привітав Кравчука нинішній Президент Віктор Ющенко. «Високо ціную Вашу роль у здобутті незалежності України, вагомий внесок у розбудову державності й утвердження міжнародного авторитету нашої країни, — йдеться на офіційному сайті Президента. — Вірю, що Ваш патріотизм, державницька мудрість та невичерпна енергія й надалі будуть слугувати національним інтересам українського народу, сприятимуть миру і злагоді в суспільстві».

Переказала гратуляції й сувеніри Кравчуку і Юлія Тимошенко.

Як зізнався в той день журналістам сам ювіляр, попри свято, в нього був філософський настрій. Екс–Президент перебував у роздумах і після відкриття виставки побажав відзначити день народження з сім’єю у себе вдома.