Мерзнемо, але не замерзаємо

10.01.2009
Мерзнемо, але не замерзаємо

Невизначеність із постачанням газу перекидається неспокоєм і тривогою на конкретні населені пункти та їхніх мешканців. І хоча наразі про паніку лише говорять, дедалі більше областей заявляють про можливу техногенну катастрофу, якщо подачу «блакитного палива» не відновлять. Виходом зі складної ситуації могли б стати альтернативні види енергії. Втім у цьому напрямі комунальне господарство нашої держави фактично не модернізовувалося. І лише в поодиноких випадках окремі підприємства нині переходять на альтернативні види палива, демонструючи, як можна незалежати від російської «газової голки».

 

Житомир: діагностували низький тиск

У Житомирі через недостатній тиск газу в мережі вимушено припинена подача населенню гарячої води. Про це повідомила міський голова обласного центру Віра Шелудченко. «У зв’язку зі зниженням тиску в газових мережах та з метою збереження теплопостачання гаряча вода до житлових будинків не подається», — пояснила пані мер. За словами очільниці міста, державна компанія «Газ України» поставила жорсткі умови щодо надання лімітів на газопостачання — лише після повного погашення боргів та здійснення передоплати.

Заборгованість населення за спожитий газ на 1 січня цього року склала 7 мільйонів 906 тисяч гривень. У зв’язку з цим міська влада звернулася до житомирян із проханням до 20 січня 2009 року повністю розрахуватись за спожите тепло.

Донецьк: промисловість на «тихому ходу»

У Донецькій області через брак газу для забезпечення нормального виробничого циклу зупинився завод концерну «Стирол», повідомив начальник Головного управління промисловості та інфраструктури Донецької облдержадміністрації Віталій Кіжаєв. Окрім того, й інші підприємства хімічної і металургійної промисловості регіону, в робочому циклі яких природний газ посідає важливе місце, змушені скорочувати або призупиняти промислове виробництво. «У зв’язку з браком газу ухвалено рішення про обмеження подачі газу насамперед промисловим підприєм­ствам», — пояснив Віталій Кіжаєв.

Це рішення прийнято внаслідок скорочень поставок газу з Росії. Відтак виробничі підприємства отримують лише 50 відсотків, а подекуди й менше від потрібної кількості газу. Стовідсоткова подача збереглася лише за енергоцентралями, які опалюють житловий сектор.

Одеса: припортовий «приплив»

Призупинено виробництво і на Одеському припортовому заводі. За словами заступника директора підприємства Валентина Севастьянова, газопостачальник протягом доби 7 січня поступово знижував обсяги подачі газу на підприємство, доки вони не досягли критичного мінімуму. «Мінімальна місткість газу, що споживається підприємством, складає 60 тисяч кубічних метрів на годину. Якщо подача газу скорочується, то через високу виробничу небезпеку виробництво зупиняється», — пояснює він.

За словами Севастьянова, якби завод не зупинили, могла б статися техногенна катастрофа. Для відновлення його роботи необхідно довести подачу газу до 100 тисяч кубічних метрів на годину. На підприємстві скаржаться, що передоплату за газ у повних обсягах зробили давно. Таким чином керівництво сподівалось гарантувати безперебійну роботу заводу, виробництво якого орієнтовано на експорт.

Львів: скільки заплатив — стільки й отримав

Постачальники газу попередили, що з дня на день у місті почнуться проблеми з теплом. Спочатку львів’янам відключать гарячу воду, потім тепло. Офіційна причина — борги городян за спожитий газ. Неофіційна — гарячу воду відключать, аби в домівках не пропало тепло, адже газу може просто забракнути.

Як пояснив в. о. директора департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міськради Юрій Голець, львівські теплопостачальники отримали від газовиків листа «з рекомендацією почати економити газ, зокрема знизити тиск подачі газу для гарячого водопостачання». Останнє попередження прозвучало у п’ятницю на ранковій нараді. Щоправда, заспокоїв пан Голець, наразі «зниження подачі газу на гаряче водопостачання у Львові не проводиться». Спочатку це рішення мають погодити міський голова Львова Андрій Садовий і «губернатор» Микола Кміть. У будь–якому разі, втішають комунальники, не планується збоїв у теплопостачанні закладів освіти та охорони здоров’я.

Наразі параметри подачі газу до міста у межах норми, однак пониження тиску вже очікується. За словами пана Гольця, аби зберегти нормальне газопостачання, львів’яни мають вчасно розраховуватися за спожите тепло. «Тут арифметика проста: ми не переводимо кошти, а НАК «Нафтогаз» автоматично буде опускати параметри і тримати їх на тому рівні, на якому мешканці розраховуються за спожите тепло. Хочу порадити львів’янам якнайшвидше поспішити в ощадні каси, в каси ЛКП і повною мірою провести розрахунки», — закликає Юрій Голець. Причина можливого відключення гарячої води у «старих» боргах львів’ян, яких назбиралося понад 25 мільйонів гривень. Загальна ж заборгованість міста перед «Львівгазом» становить близько 44 мільйонів гривень.

Наявний на 1 січня стан проплат дозволяв забезпечити опалення мешканцям. «Але якщо ми зараз не почнемо щоденну, рівномірну оплату, НАК «Нафтогаз» чітко поставить питання зменшення лімітів, — бідкається комунальник. — За дев’ять днів січня мешканці заплатили заледве 600 тисяч гривень. Це катастрофічна межа. Такі кошти мають надходити за півдня».

Крим: у газових лещатах

На Різдво у Севастополі відключили гарячу воду. У морозні місяці севастопольці ледве не традиційно залишаються без цього комунального блага. Пояснення одне: місто «сидить» на кінці кримської газової труби. Саме через низький тиск газу ще на Різдво ДКП «Севтеплоенерго» «пожертвувало» гарячою водою заради її наявності бодай у батареях житлових будинків, хоча це планувалось зробити тільки через три дні, тобто 10 січня. Про це заздалегідь через місцеві засоби масової інформації попередив заступник голови міськдержадміністрації Мирослав Сагайдак, пославшись на рішення міського антикризового комітету.

Комітет зі свого боку обґрунтував це рішення необхідністю дотримання режиму економії в державному масштабі, а також регіональному, позаяк різниця між діючими комунальними тарифами та вартістю самих енергоносіїв лише частково покривається за рахунок місцевого бюджету. Тому й борг «Севтеплоенерго» за спожитий газ нині сягнув 10 мільйонів гривень.

А в Євпаторії міське управління газового господарства звернулось до городян із настійним проханням перейти на мінімальний режим газоспоживання і не менше, ніж на годину на добу, призупиняти роботу опалювальних газових приладів. У Ялті прийнято рішення повністю припинити подачу гарячої води і відключити від споживання газу всіх споживачів промислової групи, попри навіть здійснену ними передоплату.

Запоріжжя: мазутна альтернатива

Відразу шість промислових підприємств Запорізької області перейшли на альтернативні види палива, повідомляє прес–служба обласної адміністрації. Відповідно до розпорядження, до графіків переводу на використання резервного мазуту було включено сім великих промислових об’єктів регіону: ВАТ «ЗМК «Запоріжсталь», ЗАТ «ЗАЗ», ВАТ «Запорізький електровозоремонтний завод», ВАТ «Запорізький оліяжиркомбінат», ВАТ «Мотор–Січ», ВАТ «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат» та ВАТ «Азмол». Таким чином планувалось вивільнити для потреб житлово–комунального господарства близько 20 відсотків природного газу, використовуваного у промисловості.

Станом на 8 січня шість із семи зазначених підприємств остаточно переведено на мазут. Завдяки цьому вдалося вивільнити для потреб ЖКГ 935 тисяч кубічних метрів газу на добу, а також частково стабілізувати тиск природного газу в газотранспортній мережі Запоріжжя та області.

Тернопіль: гасимо борги і шукаємо брикети

Ще 5 січня в Тернопільській області створили оперативний штаб, покликаний контролювати і регулювати забезпечення області паливом у період газової кризи. Аналогічні штаби в усіх районах області та місті Тернополі займатимуться передусім вирішенням двох проблем: погашенням заборгованостей за газ та можливістю переведення якнайбільшої кількості підприємств краю на альтернативні види палива. Головам райдержадміністрацій та виконкому Тернопільської міськради доручено вжити всіх можливих заходів щодо термінового забезпечення повної оплати за спожитий природний газ та електроенергію і доведення граничних рівнів споживання цих ресурсів всіма категоріями споживачів. Причому всім керівникам вказано на їхню персональну відповідальність за забезпечення повного і своєчасного розрахунку споживачів за використані енергоносії.

Як відомо, кілька днів тому міністр житлово–комунального господарства України Олексій Кучеренко озвучив на селекторній нараді заяву про припинення подачі газу регіональним теплопо­стачальним підприємствам, які до 10 січня не погасять свої борги. У «чорному списку» міністерства фігурує й Тернопіль, борг якого за спожите тепло становить понад 24 мільйони гривень, з яких майже 19 мільйонів заборгувало населення. У зв’язку з цим на вчорашній прес–конференції для журналістів у облдержадміністрації заступник міського голови Тернополя Микола Марценюк попередив: у випадку непроплати найближчим часом споживачам загрожує припинення постачання газу, обмеження гарячої води та тепла , а найзлісніших боржників навіть відселятимуть із квартир.

У цілому ж газопостачання населенню обіцяють не «обрізати». Водночас в окремих населених пунктах області почалося пробне переведення соціальних об’єктів на альтернативне брикетне паливо. До речі, загальноукраїнська паливна криза повинна пришвидшити реалізацію ще раніше розробленої в регіоні програми щодо переведення на таке опалення всіх лікарень і шкіл у райцентрах та селах.

Антін БРАУН,
Василь САДОВСЬКИЙ,
Світлана МИЧКО,
Геннадій БИКОДІР
  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>