Сизий орел

30.12.2008
Сизий орел

27 грудня на 92–му році життя перестало битися велике і стражденне серце відомого поета, лауреата премій імені Павла Тичини, Миколи Хвильового, Михайла Коцюбинського, Олександра Олеся, заслуженого діяча мистецтв України Олекси Яковича Ющенка.

Він народився 2 серпня 1917 року в селі Хоружівка на Сумщині. Після закінчення семирічки навчався в Роменському технікумі плодоовочівництва, деякий час працював агрономом. Потім закінчив учительський інститут у Ніжині, працював завідувачем відділу літератури і мистецтва в редакції газети «Молодий комунар» у Чернігові. Під час війни був одним із редакторів радіостанції ім. Тараса Шевченка, а потім працював у редакції газети «Зірка».

Олекса Ющенко — автор десятків поетичних книжок, споминів, нарисів, з яких, наче з правдивих фресок, постає Україна. Співуча, запашна, неповторна. А осібно — Сумщина, його рідна земля. Усім своїм життям і творчістю Олекса Якович підтверджував своє земне призначення — бути українцем. Не випадково і перша його збірка, що вийшла друком у 1945 році, називалася «До рідної землі».

Поезія Олекси Ющенка — земна, проста, близька щирій українській душі. В його творчому доробку — понад сто віршів, покладених на музику. Чимало пісень стали воістину народними.

Наш хліб духовний —

мова пресвята,

Слова, немов промінисті зернини,

І кожне жайворонком пророста,

Незаміниме кожне, бо — єдине.

В останні роки Олекса Ющенко невтомно працював. З–під його пера вийшли книги мемуарів з фіксацією цілої епохи. Він пишався своєю дружбою з такими велетами українського духу, як Максим Рильський, Борис Антоненко–Давидович, Єгор Мовчан, Євген Адамцевич... Особливу любов до джерельної української пісні та її творців Олекса Ющенко передав в одній зі своїх останніх книжок «Бандуристи орли сизі».

Він і сам, як той орел, широко розправив крила над землею, він літав. До останнього подиху.

...Стоїть нині сиротиною занесена білим снігом стара хатина в Хоружівці, в якій виріс поет. Сумують Сула, Хоружівка, Недригайлів, Ромни, Сумщина і вся Україна.

Хай же на білих небесах заспокоїться його неспокійна душа, а рідна земля нехай йому буде пухом... Земля, якій він навічно залишив своє серце.

Від імені Сумського обласного та регіональних Недригайлів­ського і Роменського земляцтв у м. Києві: В. Стельмах, П. Ющенко, І. Рішняк, К. Безкровна, А. Коваленко, В. Кремень, С. Сущенко, А. Мокренко, І. Власенко, М. Дорошенко, М. Гриценко, М. Шевченко, Ю. Шемшученко, А. Цвіт, В. Єфремова.
  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>