«Два Ю»: недозближення

27.12.2008

Ще тиждень тому в прямому телевізійному ефірі Юлія Тимошенко казала, що їй соромно вимовляти прізвище «Ющенко», лише у вівторок вона на прес–конференції закликала Президента добровільно подати у відставку, а вже в четвер пані Тимошенко і Віктор Ющенко їздили по дорогах Криму в одному авто.

Увага до трагедії в Євпаторії на деякий час знову об’єднала двох лідерів. Але, мабуть, не тільки це. Адже, скажімо, влітку, коли Президент і Прем’єр майже одночасно перебували в зоні повені на Західній Україні, однак їхні маршрути свідомо не перетиналися. Хоча тоді конфлікт між Ющенком і Тимошенко ще не був таким гострим, як зараз. І з Криму позавчора вони могли полетіти до Києва кожен на своєму літаку, але — поверталися одним.

За даними «УМ», ініціатором такого «зближення» виступила Юлія Тимошенко. Глава уряду була «лагідною», говорила про конструктив і навіть про можливості «повернення до 2004 року». Президент здебільшого слухав, вочевидь підозрюючи ненадійну партнерку у спробі чергової хитрої комбінації.

«УМ» стало відомо, що на п’ятницю було заплановано зустріч Тимошенко і Ющенко за «круглим столом» на Банковій — за участю інших керівників Кабміну, секретаріату Президента й Радбезу. Мали б обговорювати, зокрема, колізії навколо держбюджету–2009. Воно б і варто, адже Президент та Прем’єр не розмовляли про стан справ у державі вже більше місяця.

Коли стало відомо про скасування засідання уряду, попередньо призначеного на 15.00, здалося, що Юлія Володимирівна в цей час буде якраз у секретаріаті Президента. Однак насправді зустріч із невідомих причин не відбулася. Принаймні до 17.00...