Сміття — на добрива

26.12.2008

Кіровоградське міське сміттєзвалище існує більше 50 років, і за цей час його територія зросла, зайнявши 25 гектарів, і впритул наблизилася до житлових будинків. Там, де колись був яр, тепер височіють гори сміття. Сортування, переробку й утилізацію тут ніколи не проводили. Санітарні служби міста вказують на негативний вплив сміттєзвалища на екологію, але вплинути на ситуацію не можуть — альтернативи смітнику поки що немає.

Про будівництво сміттєпереробного заводу в Кіровограді говорять вже 20 років, відтоді, як минув термін експлуатації місцевого звалища. В кількох інших районах області ситуація не краща — сміттєзвалища тут уже давно перетворилися на небезпечні об’єкти. Різні інвестори придивлялися до кіровоградського сміття. І от нарешті Євразійський екологоінвестиційний фонд ЮНЕСКО вирішив збудувати в області цілий сміттєпереробний комплекс — на території чотирьох районів.

Найбільшу сміттєпереробну «філію» зведуть у Кіровограді — на території колишнього металургійного заводу. Потужність його становитиме приблизно 200 тисяч тонн сміття на рік. За цей же час у Знам’янці, Долинській та Малій Висці побудують пункти збору і первинної переробки сміття, на 50 тисяч тонн сміття кожен. На подальшу утилізацію напівфабрикати з райцентрів везтимуть на основний завод у Кіровоград.

Як розповів президент Євразійського еколого–інвестиційного фонду Віктор Шмідт, завод буде екологічно чистим, а виробництво застосовуватиме найновіші технології. Ці дві умови — обов’язкові для фонду ЮНЕСКО. Завод не повинен шкодити довкіллю: не забруднювати воду, повітря, грунт.

Поки що ці аргументи не переконали мешканців тих населених пунктів, де будуватимуть заводи: селяни Нового, які житимуть поряд зі сміттєпереробним заводом, — проти його побудови. А от представники влади хоч і не швидко (процес оформлення документів тривав майже рік), але згоду на побудову комплексу дали — отримано всю дозвільну документацію щодо землі в Кіровограді, на черзі — технічна експертиза та оформлення документів із виділення землі у Знам’янці, Долинській та Малій Висці.

Планується, що з часом новий завод стане прибутковим підприємством. Зі сміття вироблятимуть дизельне паливо, пропан, бутан, а ще — добрива і будівельні матеріали, металоконструкції. З відходами працюватимуть плазменим методом — високою температурою розкладатимуть на похідні, а вже з них створюватимуть нову продукцію. Почне роботу таке потрібне області підприємство за вісім–дев’ять місяців.