Невігласи рвуться на «кухню» грошей

19.12.2008
Невігласи рвуться на «кухню» грошей

Нападки на голову Нацбанку не припиняються.

У парламенті зареєстровано проект постанови про відставку голови Національного банку Володимира Стельмаха. Частина народних депутатів незадоволена політикою Нацбанку щодо стабілізації курсу гривні. Вчора українська валюта продовжувала знецінюватися: Нацбанк встановив курс на рівні 7,8648 гривні за долар, 11,0571 — для євро.

У комерційних банках долари зранку продавали навіть за 10 гривень. Скажімо, на сайті «Укрсоцбанку» було оголошення про такий курс: 9,10 грн. — якщо людина розмінює долар, 10,10 грн. — якщо купує американську валюту. У звичайних обмінниках курс виглядав іще менш привабливим для нацвалюти.

Автор постанови про відставку Стельмаха — «регіонал» Нестор Шуфрич — пропонує звільнити голову НБУ, а також провести розслідування діяльності посадових осіб Нацбанку з використання золотовалютних резервів і роботи щодо стабілізації курсу гривні. Голова Верховної Ради Володимир Литвин заявив, що у ВР є ще кілька проектів про створення «нацбанківських» комісій. «Банківський» та регламентний комітети парламенту отримали доручення узгодити проект про створення тимчасової комісії. «Треба професійно сформулювати, щоб ми не стали ще причетними до погіршення ситуації у цій царині», — закликав Литвин.

Утім частина народних депутатів сумнівається в доцільності цієї комісії. Колишній керівник Нацбанку Арсеній Яценюк вважає, що «ця комісія допоможе як мертвому припарки з однієї простої причини: тому що, на превеликий жаль, фахівців у цих стінах (парламенту) немає», — цитує Яценюка агенція «Українські новини».

Верховній Раді не під силу самотужки відправити голову Національного банку у відставку. За Конституцією, подання на звільнення має надійти від Президента.

Віктор Ющенко при потребі справді готовий ініціювати відставку голови НБУ, повідомив учора заступник глави секретаріату Президента Андрій Кислинський. «Для Президента немає священних корів. Якщо його (глави держави) доручення і рішення не будуть виконуватись, якщо він буде бачити, що професійний фах керівників фінансових установ не відповідає тій ситуації, в якій треба долати кризу, він буде приймати рішення», — цитує чиновника «Українська правда».

Учора перед відльотом у Миколаїв просто в аеропорту «Бориспіль» Віктор Ющенко проводив зустріч зі Стельмахом. За одним столом також сиділи міністр фінансів Віктор Пинзеник і голова НАК «Нафтогаз України» Олег Дубина. Розмова стосувалася не тільки курсової політики, а й ситуації з розрахунками за газ.

Сторони обговорили заходи, які має вжити НБУ. Зокрема, йдеться про посилення контролюючої функції центробанку. Відомство Стельмаха перевірятиме банки на предмет дотримання законодавства при здійсненні валютних операцій. «Банки, які допустили грубі порушення, мають бути покарані, аж до припинення ліцензій», — сказав Ющенко. Також Нацбанк щодня проводитиме аукціони валюти за високою ціною, щоб збити спекулятивний попит.

Бо, вважає Президент, основною причиною «перерослого» курсу є психологічні, а не економічні фактори. Так, експортно–імпортні операції повернулися на користь України: темпи вивозу вищі, ніж темпи ввозу. «Це фундаментальна новина. У нас немає причини економічного характеру, яка формувала б такий попит на валютному ринку», — цитує Ющенка прес–служба Президента. Глава дер­жави вважає, що НБУ і Мінфін мають переконати людей, що «фактори, які були в основі падіння курсу гривні, вже вичерпані».

Надвечір Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко на брифінгу в різкій формі звинуватила НБУ в обвалі гривні та спекуляціях на валюті.

Однак після попередніх, більш фахових заяв увечері в обмінних пунктах Києва курс гривні пішов угору: за $1 давали вже 8,5, а то й 7 грн.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>