Холості оберти «Центрифуги»

06.12.2008

У Ленінському міському суді Луганська розпочато слухання у справі про аварію на швидкісній каруселі в міському парку «Дружба» 9 травня цього року. Нагадаємо: День перемоги для луганчан вилився у свято зі сльозами на очах. У самий пік веселощів, увечері того дня, вийшов із ладу підйомний циліндр швидкісної каруселі з дивною назвою «Центрифуга» — і величезне колесо, яке розкрутили до максимальних обертів, упало на землю.

Підзаробіток на людських життях

Люди за інерцією вилітали з кабінок, і не кожному щастило приземлитися на м’якому газоні. Восьме­ро відвідувачів смертельного атракціону отримали доволі серйозні травми, а двоє молодих людей загинули на місці. Високопосадовці міста й області у той же вечір перед телекамерами божилися притягнути винних до відповідальності й надати всебічну допомогу постраждалим.

Відтак волею прокурорів на лаві підсудних опинилися троє обвинувачених: власник «Луна–парку», експерт ДП «Луганський експертно–технічний центр» Держохоронпраці й головний інспектор з охорони праці Луганської держінспекції Котлонагляду. Звинувачують їх за двома статтями кримінального кодексу: 364 («зловживання владою або службовим становищем») та 366 («службова підробка»). Позивачами є постраждалі відвідувачі «Луна–парку» і родичі двох загиблих молодих людей.

Слідство у справі завершили ще на початку жовтня. Як і очікували з самого початку численні спостерігачі, винними призначили «стрілочників». Номенклатурний принцип розподілу «пишок та шишок» на теренах постсовкової України тримається непохитно й після 17 років незалежності. Як з’ясували слідчі, підприємець з Красного Луча Георгій Ободзинський (який навіть не є власником «підстаркуватого» «Луна–пар­ку» — він орендував розважальний комплекс у столичного ТОВ «Київ–круїз». — Авт.), аби зекономити кошти на щорічних технічних експертизах, підробляв акти перевірок. А фахівці з Держнаглядохоронпраці та Котлонагляду якось не виявили належної пильності. Скажімо, головний державний інспектор Котлонагляду за десять днів до трагедії оглядав каруселі й таки знайшов аж десять порушень, з яких дев’ять... були виправлені в присутності цього достойника. От тільки техпаспорти на апарати йому «забули» показати. А він і не наполягав.

Що народу смерть, то «регіоналам»... розвага

Але якщо орендар та пара контролерів усе ж посидять якийсь час на лаві підсудних, то декому з «героїв» того жахіття навіть це не загрожує. Хоча судді, напевне, було б цікаво почути заяву такого собі Арсена Клінчаєва. Цей «біло–блакитний» депутат міськради напередодні травневих свят в одній із місцевих газет не забув похвалитися: «Я привезу в місто «Луна–парк» — нехай народ як слід розважиться». Народ «розважився», а Клінчаєв замість відповідати на запитання слідчих влаштовує антиукраїнські шоу в Луганську. Цінний кадр. Хто дозволив самому Клінчаєву завозити «калічену» «Центрифугу» в місто — таке запитання в правоохоронних органах навіть не прозвучало.

Не побачили в залі суду і голову Жовтневої райради Луганська Ва­лентина Анти­пова, який єдиний із посадових осіб муніципальної влади давав дозвіл на розміщення «Луна–парку». Діюче законодавство дійсно безпосередньо не зобов’язує органи самоврядування контролювати технічний стан об’єктів, та невже чиновник не повинен бодай поцікавитися у відповідальних осіб, під чим він ставить свій підпис?

У справі проходять вісімнадцять потерпілих і близько двох десятків свідків, але в залі суду з’явилися не всі. Це дало підставу прокуророві подати клопотання про перенесення розгляду справи. Суддя не заперечував. Наступне засідання має відбутися 19 січня наступного року. Оскільки нікому з підсудних не обрано як попереджувальну міру утримання під вартою, ніхто проти цього не заперечив.

Спостерігачі не виключають затягування справи саме через велику кількість учасників процесу. І хоча пан Ободзинський визнав провину, його адвокат тактикою обрав гру на гуманних почуттях судді і прокурора: виявляється, у підприємця на утриманні дитина–інвалід, тож є всі підстави розраховувати на пом’якшення вироку.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>