Із забою — до бою

04.12.2008

Донецькі гірники, зневірившись отримати заборговану зарплату «нормальним» шляхом, можуть вдатися до старих перевірених методів — акцій протесту. У цілому по Україні Донецька область є незаперечним лідером щодо розміру заборгованості з зарплат — у листопаді ця сума зросла до 289 мільйонів гривень. Різко скоротивши обсяги виробництва, металурги «потягли» за собою й гірників, які в останній час не можуть реалізувати свою продукцію і заробити бодай на зарплату. Що вже казати про економічно слабкі шахти, якщо серед підприємств–боржників опинився навіть флагман вітчизняного вуглевидобутку — донецька шахта імені Засядька. На потужному підприємстві вперше за останні 30 років(!) з’явилася заборгованість із зарплати. Зокрема, за вересень «засядьківцям» заборгували 7,9 мільйона гривень. Причини ті самі — з 25 жовтня шахта–гігант не продала жодної тонни палива, видобуваючи його з кілометрової глибини і відвантажуючи винятково на склад. Утім нещодавно тут–таки знайшли спосіб погасити заборгованість. «Шахта розрахувалася повністю зі своїми гірниками, — повідомив днями журналістам міський голова Донецька Олександр Лук’янченко. — Тут отримали транш на 12 мільйонів гривень, які й пішли на виплату заробітку на підприємстві».

Утім шахта імені Засядька — приємний виняток на загальному тлі місцевих підприємств, працівники яких не можуть вчасно отримувати зароблені гроші. За словами того ж Олександра Лук’янченка, в листопаді заборгованість із зарплати в Донецьку зросла до 52 мільйонів гривень. Серед тих, кому заборгували гроші за останні місяці, виявилися й гірники шахти «Трудівська» — підприємства з непоганими виробничими показниками. Приміром, ще зовсім недавно тут уперше за останні роки достроково виконали річний план видобутку палива, піднявши на–гора 316 тисяч тонн вугілля. «Ми не маємо ілюзій стосовно того, що в умовах кризи нам виплатять борги відразу і повністю, — зізнавався «УМ» один із гірників шахти «Трудівська». — Але ж хоч якусь частину ми маємо отримати! Тим більше що, наприклад, на деяких донецьких шахтах за вересень дали 50 відсотків заробітку, а ми не бачимо зарплату вже кілька місяців. Хоча план дали навіть достроково...»

Акція під стінами Донецької облдержадміністрації мала б бути попереджувальною, кажуть гірники. Утім, цього разу все обійшлося: запланована на вівторок акція протесту гірників шахти «Трудівська» у вигляді пікетування Донецької облдержадміністрації не відбулася. Буквально напередодні шахтарям виплатили велику частину заборгованості за вересень, а зарплату за жовтень пообіцяли повернути до 20 грудня. Про це, зокрема, йшлося на зустрічі з трудовим колективом генерального директора ДП «Донецька вугільна енергетична компанія» В’ячеслава Данилова. Також у понеділок із гірниками зустрічалися заступник голови Донецької облдержадміністрації Олександр Хохотва та заступник міського голови Донецька Геннадій Гришин, які наголошували на неможливості виплатити заборгованість шахтарям у повному обсязі. Ще одна зустріч на шахті відбулась у вівторок вранці перед першим нарядом. Отож у результаті переговорів гірники «Трудівської» прийняли рішення відкласти проведення акції на два тижні. Саме за цей час їм вкотре пообіцяли повернути заборговану за кілька місяців зарплату.

Оте «далі», дуже схоже, і справді буде. Бо акція гірників «Трудівської» — тільки «квіточки». Як і передбачалося, криза по–справжньому «дістане» працівників гірничо–промислового комплексу наприкінці нинішнього року і навесні наступного. Прогнози, м’яко кажучи, невтішні, оскільки варто зважати на існуючу динаміку зростання цін — у порівнянні з вереснем у жовтні заборгованість із зарплати шахтарям збільшилася аж занадто різко. А попереду ще розрахунки за листопад та грудень, і тому, тільки за попередніми підрахунками, заборгованість перед шахтарями державних вугільних підприємств до кінця року може зрости до мільярда гривень.