Уже не винен — просто їхав

03.12.2008

Схоже, перспектива цієї кримінальної справи впишеться у «добру» традицію вітчизняної Феміди, котра доброзичлива і гуманна саме до «мажорів». Це випливає з пояснень кримського прокурора Володимира Бойка. Хоча на позавчорашній прес–конференції він мав на увазі суто технічну сторону — мовляв, подібні справи за фактом дорожньо–транспортної пригоди «гальмують» тривалі терміни всіх автотехнічних експертиз, аналізів, а відтак і встановлення конкретного винуватця. А якщо такого винуватця не встановлено, то й розслідування може продовжуватися без часових обмежень.

Ідеться про справу 24–річного Віталія Файнгольда, під колесами «Бентлі» котрого у вересні загинула сімферопольська мотоциклістка Ганна Мішуткіна. Попервах кримська міліція порушила кримінальну справу саме проти особи Файнгольда і начебто взяла з нього підписку про невиїзд. Як інформував згодом міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, у винуватця ДТП взято аналіз крові на алкоголь, проти нього висунуто персональне обвинувачення. Медійники робили припущення: певно, за те, що власник престижної іномарки мчав тоді «на всіх парах», тобто зі швидкістю не менше 200 км/год., про що спочатку заявляли деякі свідки трагедії. Але батько, депутат і голова Сімферопольської фракції партії «Союз» тутешньої міськради Йосип Файнгольд, не будучи свідком того нічного зіткнення, називав швидкість іншу — всього... 60—80 км/год.

Тепер «задній хід» дає й прокурор Бойко. А ще він попросив журналістів не драматизувати і не політизувати ситуацію довкола цієї кримінальної справи. Точніше, не притягувати пригоду з сином до діяльності батька. Щоправда, при цьому аргументовано так і не пояснив, з яких усе ж таки причин резонансна кримінальна справа перекваліфікована не «проти», а «за фактом».