Нагрілися — йдіть і заплатіть!

02.12.2008

Обмацуючи восени ледве теплі батареї, донеччани сподівалися, що гарячими вони стануть із наближенням зими. І помилися: учора, в перший день зими, гарячішими батареї не стали. І навряд чи найближчим часом щось зміниться. Про такий розвиток подій заздалегідь повідомив мешканців обласного центру перший заступник директора ККП «Донецькміськтепломережа» Олександр Семченко. За його словами, у споживачів залишилося лише кілька «теплих» днів, упродовж яких вони можуть розрахуватися з боргами і уникнути похолодання в квартирах.

На зустрічі з журналістами керівник донецьких теплопостачальників ще раз нагадав заяву голови «Нафтогазу України» Олега Дубини: ті підприємства, які не розрахувалися за спожитий у жовтні–листопаді газ, взимку його не отримають. Це попередження стосується й «Донецькміськтепломережі», адже рівень оплати підприємства за використане паливо нині становить тільки 37 відсотків. Приміром, з початку опалювального сезону донецькі тепловики використали газу на 29 мільйонів гривень, а заплатили тільки десять мільйонів.

Причиною заборгованості перед «Нафтогазом України» Олександр Семченко називає те, що донеччани не платять за послуги теплопостачання. Загальна заборгованість споживачів перед «Донецькміськтепломережею» становить 95 мільйонів гривень, причому в листопаді борг збільшився відразу на 13 мільйонів.

За подібних умов теплопостачальники, навіть не вдаючись до послуг провидців, передбачають обмеження поставок газу Донецьку. «Тоді у споживачів виникнуть великі проблеми, — попереджає Олександр Семченко. — Ми змушені будемо або відключити окремі котельні, або скрізь зменшити температуру теплоносія на виході з котелень на чотири–п’ять градусів. Отже в квартирах буде холодно. Гарячу воду, швидше за все, теж доведеться відключити».

Отож у донеччан залишився всього один шанс уникнути похолодання у своїх помешканнях — терміново розрахуватися з боргами за теплопостачання. І тільки після цього з’явиться надія, що ледве теплі нині батареї не стануть зовсім холодними. Відтак уже сьогодні по житлових масивах міста курсуватимуть спеціальні агітаційні авто, які через гучномовець транслюватимуть аудіозапис із закликом розрахуватися з боргами за опалення і гарячу воду.

Комунальники сподіваються, що мешканці міста дослухаються закликів і не залишать котельні без газу. «Якщо донеччани не візьмуться за розум, і в найближчі дні ми не проведемо останні платежі за енергоносії, палити буде нічим», — резюмував Олександр Семченко.