Ющенко веде!

02.12.2008
Ющенко веде!

У «Нашій Україні» мають придумати юридичне формулювання для свого вже не просто почесного лідера. (Миколи Лазаренка.)

«Ми патріотичні, свідомі, чесні, у нас зібралися найкращі люди і найфаховіші кадри — а рейтинг падає! Мабуть, в усьому винна демократичність нашої партії — журналісти подають тільки сварки і «розборки», за якими люди не бачать суті». Такі скарги від представників партії «Народний союз «Наша Україна» «УМ» доводилося чути вже не раз. Тож не дивно, що коли рейтинги «НУ» стали критичними, і це в переддень рано чи пізно майбутніх дострокових виборів, партія вирішила боротися з несвідомістю виборців радикальними методами: уперше в історії «партія Майдану» проводила свій з’їзд у закритому від представників ЗМІ режимі. І нарешті поставила крапку в трирічній внутріпартійній суперечці про те, чи варто йти на нові вибори під знаменом Президента. «Партія Майдану» розрубала цей гордіїв вузол одним ударом: фактично де–юре стала партією Віктора Ющенка, обравши колишнього почесного голову головою реальним.

Сумлінний Кириленко самоусунувся

Напередодні з’їзду деякі делегати прогнозували, що пункт порядку денного про переобрання голови завершиться повторним обранням В’ячеслава Кириленка. Ходили й чутки про можливе висунення Віктора Ющенка, але ймовірність його обрання рядові партійці оцінювали досить скептично. Може, мовляв, і не завадило б, але Конституція забороняє, та й Славко виконує свої обов’язки сумлінно, Президентові вірний... Хоча, звісно, без незадоволених Кириленком в «НУ» не обійшлося. Сам В’ячеслав Анатолійович, звітуючи про зроблену роботу, наголошував на тому, що тільки «Наша Україна» залишається вірною державницькій стратегії. І колишні партнери з Блоку Тимошенко, і Партія регіонів прагнуть лише влади, змагаються за симпатії Кремля, тоді як «НУ» на чолі з Президентом — за Україну, наголошував Кириленко. І повідомив, що Тимошенко, нібито закликаючи «помаранчевих» екс–соратників до відновлення коаліції, насправді «знову готує об’єднання з Януковичем». Акцентувавши на тому, що альтернативою прокремлівській зраді є тільки «Наша Україна» і Ющенко, Кириленко склав повноваження і запропонував обрати головою партії Президента.

Делегати підтримали цю пропозицію бурхливими оплесками, хоча, як зізнавалися потім журналістам, мало повірили в те, що вона буде реалізована. Не вперше ж, мовляв, Ющенкові пропонують очолити партію де–юре, і досі він відмовлявся. Недаремно наступні промовці знову висували на голову кандидатури як Ющенка, так і Кириленка.

Ідеали Майдану — в жертву авантюристам

Президент, який, як і обіцяв, прийшов на з’їзд своєї політичної сили, виступав більше години. Стоячи під велетенськими літерами, які ледве не на всю ширину чималенької сцени БК КПІ провіщали, що «Наша Україна — Партія Віктора Ющенка», глава держави ділився з соратниками наболілим. Пояснював, чому так наполегливо пропагує тему Голодомору («Це не моє «хобі», це — тема мого народу»), наголошував, як важливо Україні приєднатися до НАТО... Втім «нашоукраїнців»і не треба в цьому переконувати.

Немає сумнівів і в тому, що принаймні більшість із них не вагається щодо того, яким визначенням охарактеризувати поведінку БЮТ, зокрема, пам’ятного 2 вересня. Зрада — інших варіантів немає. Однак Ющенко, за словами очевидців, не шкодував слів для пояснення, хто винен у всіх нинішніх політичних та економічних негараздах. При цьо­му прізвище «Тимошенко» жодного разу не прозвучало. Нагадавши про те, як часто лунають закиди у невідповідності ідеалам Майдану, Президент навів приклади дій уряду: «Ми три роки витратили на те, щоб провести реформу освіти — і за один день уряд це поставив під сумнів. Це що, ідеї Майдану? Рік тому Прем’єр сказала: «Ми перейдемо на професійну армію з 2008 року». Сьогодні ми вже офіційно відмовилися від переходу з 2010 року. Це — не Майдан! — обурювався Ющенко. — Сьогодні Держкомзем очолює тричі судима людина! У якої було три ходки! Це так Майдан сказав? Держкомлісом керує комуніст, і «Турбоатом», на якому прибуток рік до року зростає на дві третини, хочуть віддати комуністам, передати його російському бізнесу — хіба це Майдан заповідав? Ні, так у владі працюють авантюристи!».

Політичні замовчування і юридичні колізії

Словом, про відновлення коаліції з БЮТ не може бути й мови. Водночас на тому, що НСНУ нізащо не піде в коаліцію з Партією регіонів, наголосив Кириленко, та й після слів Президента про потребу України в НАТО такий союз виглядатиме дивним.

Що ж далі? «Нашоукраїнці» відповіді на це запитання уникають. А новий голова партії, яким на з’їзді під бурхливі оплески обрали Віктора Ющенка, намалював таку «дорожну карту» на найближчий час: передусім — обрати спікера. Знову–таки, не називаючи прізвищ, але явно натякаючи на Івана Плюща, глава держави запевнив: якщо «НУ» буде дисциплінованою, голоси за фракційну кандидатуру знайдуться. Потім, уже маючи Голову ВР, парламент ухвалить потрібні для подолання економічної кризи закони і Держбюджет на наступний рік, у якому, зокрема, буде рядок про фінансування дострокових виборів. А потім — «або ми через національні пріоритети формуємо коаліцію (з ким — без відповіді. — Авт.), або, якщо не вдається, — дострокові вибори».

Залишається ще одне питання: як бути з рішенням з’їзду про обрання головою Президента, який, згідно з Конституцією, не має права обіймати посад в об’єднаннях громадян. Як повідомив міністр юстиції, член НСНУ Микола Оніщук, Мін’юст поки почекає з реєстрацією нового голови партії — доти, доки не буде завершене формування керівного складу «Нашої України». І справді, політраду партійці вирішили обрати згодом, на другому етапі з’їзду. А поки і в Мін’юсту, і в писарів статуту НСНУ є час подумати, як викрутитися з цієї ситуації.

ЦИТАТА

Роман Зварич, «Наша Україна»:

— Так, ми вперше це робимо (не допускаємо журналістів на з’їзд). І я навіть не буду просити у вас вибачення і пояснювати, чому. Коли БЮТ чи Партія регіонів проводять закритий з’їзд, ніхто навіть не гавкне. А в нас чомусь це виявляється сенсацією. Можу сказати — ви нас до цього дуже гарно підштовхнули!