Мумбай — пекло, а не рай

29.11.2008
Мумбай — пекло, а не рай

Жертви ісламістів у Мумбаї. (Фото Рейтер.)

Елітні підрозділи національної гвардії та військ спеціального призначення ВМС Індії вчора в основному відновили контроль над фінансовою столицею країни — містом Мумбай. Спорадичні перестрілки з уцілілими терористами тривали в районі вокзалу та в готелях, де злочинці забарикадувалися разом із заручниками. Ще позавчора було взято штурмом кращий п’ятизірковий готель «Тадж Махал». Учора індійський спецназ «відбив» інший п’ятизірковий готель «Оберой» і розпочав операцію «зачистки». Також учора спецназ почав штурм із повітря п’ятиповерхового житлового комплексу «На­ріман Хаус», у якому розташований захоплений бойовиками Центр єврейської культури. За інформацією посольства Ізраїлю, в ньому троє бойовиків утримували щонайменше 10 ізраїльтян та американського равина з Нью–Йорка разом із дружиною.

Представник російського посольства в Індії повідомив інтернет–агенції «Газета.ru», що «індійська влада «ретельно приховує інформацію про кількість загиблих» та тих, хто залишається в готелях заручниками терористів». Мешканцям Мумбая заборонено поширювати в інтернеті інформацію про те, що відбувається в місті. Тому світові інформагенції збирають дані буквально по крихтах і намагаються відтворити справжню картину трагедії. Так, індійська поліція повідомила, що після закінчення штурму готелю «Оберой» у номерах було виявлено тіла 24 загиблих. Звільнено від 20 до 30 заручників, більшість — співробітники авіакомпаній «Ейр Франс» та «Люфтганза». В забарикадованих кімнатах виявлено 93 мешканців готелю. Раніше повідомлялося, що звільнено всіх заручників готелю «Тадж Махал», але вчора агенція «Рейтер» повідомила, що терорист надалі утримує двох заручників у танцювальній залі. Один із військових, який брав участь у штурмі, повідомив агенції, що бачив в одному з приміщень готелю приблизно 50 трупів.

За вчорашнім повідомленням американської телекомпанії «Фокс Ньюс», упродовж майже двох діб сутичок у Мумбаї загинули приблизно 200 осіб та кількасот отримали поранення. Семеро терористів убито, а трьох заарештовано. Також заарештовано дев’ятеро інших осіб, яких підозрюють у зв’язках із нападниками. Бойовики вбили 12 поліцейських та щонайменше вісьмох іноземців — чотирьох австралійців та по одному громадянину Великої Британії, Канади, Італії та Японії.

Місцеві ЗМІ повідомляють, що всі заарештовані є членами пакистанської терористичної організації «Лашкар–і–Таїба». Агенція «Франс прес» повідомляє, що один із них, пакистанець Аджмаль Амір Камаль, розповів на допиті, що 12 бойовиків прибули до кордону індійських територіальних вод на торговельному судні. Їх висадили за 10 морських миль від берега і перевезли до Мумбая на моторному човні. Інший затриманий пакистанець повідомив, що він прибув до Індії, щоб помститися індусам за несправедливе ставлення до його одновірців. Нагадаємо, що Індія «склеєна» з сотень народностей, у країні є 20 офіційних мов. Із 1,2 мільярда індусів 160 мільйонів — вірні ісламу. Терорист розмовляв пенджабським діалектом, який поширений на півночі Пакистану. За даними індійських спецслужб, на цьому ж діалекті перемовлялися рацією інші терористи.

Міністр закордонних справ Індії Пранаб Му­хер­джи заявив, що бойовики, які атакували Мумбай, пов’язані з Пакистаном. Він закликав Ісламабад знищити інфраструктури підтримки терористів на своїй території. Глава пакистанської розвідки погодився вчора прибути до Мумбая для обміну інформацією у зв’язку з атаками ісламістів.

Події у Мумбаї можуть знову повернути відносини між Індією та Пакистаном на межу військового протистояння. Глава МЗС Пакистану Шах Мехмуд Куреші закликав індійську владу «не робити поспішних висновків». З подібною заявою виступив міністр оборони Пакистану Ахмед Мухтар: «Не можна, як раніше, звинувачувати нашу країну в тероризмі. Такі звинувачення можуть звести нанівець результати процесу нормалізації відносин між нашими країнами».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>