«Друзі» Чайки проти екс–«губернаторів»

29.11.2008

Завтра в Рівному відбудуться позачергові вибори міського голови. Вони призначені у зв’язку зі смертю мера Віктора Чайки, який очолював владу обласного центру впродовж тривалого часу.

Спрогнозувати, хто стане новим господарем кабінету міського голови, нині беруться хіба що соціологи. І то за певну плату. Про високу конкуренцію свідчить той факт, що на посаду претендують двоє колишніх голів Рівненської облдержадміністрації, троє представників нинішньої міської влади, представники бізнесу. У бюлетенях для голосування буде вказано аж 23 прізвища кандидатів.

Комітет виборців України відзначив як найгарячішу політичну конкуренцію саме в Рівному, хоча позачергові вибори проводитимуться одразу в 138 населених пунктах країни (зокрема й у традиційно «спекотному» Мукачеві). Утім, як повідомив прокурор Рівного Віктор Мидловець, перед­виборча кампанія не відзначалася особливими порушеннями.

Серед кандидатів досить вагомими є позиції екс–голів ОДА — Василя Червонія та Миколи Сороки. На користь останнього, до речі, зняли свої кандидатури одразу троє кандидатів — представники обласних організацій Соціалістичної партії та Партії зелених, а також член фракції Партії регіонів у Рівненській міськраді. Як повідомила заступник голови ТВК Ярина Нестерчук, комісія залишила без розгляду заяви ще трьох бажаючих зійти з передвиборчої дистанції, які визначилися з амбіціями надто пізно.

У пересічних рівнян політики нині не в пошані. У мешканців міста ще в пам’яті образ мера–господарника–комунальника, яким був Віктор Чайка. Тож імідж «людини з команди Чайки» використовують чимало кандидатів. Зокрема, начальники одразу двох управлінь міськвиконкому та заступник міського голови Світлана Богатирчук–Кривко, яку підтримує Блок Литвина. Окрему нішу займає директор «Рівнеоблводоканалу» Володимир Хомко — за нього «підписалися» підтримала обласна влада та «Народний союз «Наша Україна».

Найбільшою проблемою організації та проведення позачергових місцевих виборів стала значна затримка з їх фінансуванням, пов’язана з бездіяльністю Верховної Ради. Голові Рівненської облдержадміністрації Віктору Матчуку довелося навіть підписати гарантійного листа, підтвердивши, що вибори все ж будуть профінансовані. За словами голови тервиборчкому Михайла Банацького, на організацію виборів мера станом на 25 листопада надійшло лише 577,9 тис. грн., а потрібно 1 млн. 126 тис.