Підвели РИСЬку

26.11.2008
Підвели РИСЬку

Пропажу виявили спів­робітники зоопарку, які прийшли нагодувати руде сімейство хижаків. Пошкоджена решітка клітки вказувала на візит до звіринця непроханих гостей. Бідолашна тварина, найвірогідніше, чинила спротив, бо на землі залишилися довгі сліди від її пазурів. Співробітники зоопарку одразу ж викликали міліцію і кинулись обшукувати кожен куточок паркової зони — була надія на те, що двоє тварин просто втекли на волю. Пізніше до смерті наполоханий самець знайшовся в кущах неподалік від вольєра. А ось рись Тая зникла безслідно.

Усі факти вказують на те, що зловмисників цікавила винятково самка: клітка, де вона жила кілька днів тому, теж пошкоджена. Перенесли ж співробітники зоопарку Таю до друга в надії дочекатися від симпатичної пари потомства. На відміну від партнера, руда красуня мала дуже норовливий характер. Аби її нагодувати, персонал озброювався спеціальними засобами безпеки. Звідси виникло припущення, що Таю викрали зловмисники, які володіють навичками дресури. А ось навіщо їм знадобилася велика дика кішка, прогнозувати складно. Директор зоопарку Олексій Григорьєв каже, що напередодні до нього зверталися громадяни з проханням продати рись, але їм відмовили. Тож, цілком можливо, ті люди реалізували своє бажання кримінальним способом. За словами фахівців, найчастіше невеликих хижих тварин заможні громадяни купують для приватних зоопарків. Не виключено також, що Тая потрібна комусь із фотографів, які працюють на узбережжях морських курортів. Грабіж заради перепродажу — ще одна реальна версія, адже за рись сьогодні можна виручити більше двох тисяч доларів.

Хижаків у харківському зоопарку крадуть уже вдруге. Вісім років тому за схожих обставин зловмисники поцупили молоденьку левицю Вету. Знайти дику кішку допоміг хлопчик, який став свідком нетипової сцени: велика кішка на подвір’ї сусіднього будинку ганяла курей. І оскільки інформацію про зникнення тварини розповсюдили фактично всі ЗМІ, батьки пильного хлопчини сповістили про незвичний випадок міліцію. Напівживу левицю знайшли у вказаному помешканні під ванною. Аби з твариною було менше клопоту, її жорстоко накачали наркотиками.